fbpx

Wegetariański burger z jackfruita z salsą meksykańską

547 549 Casa del Sur

Jeśli unikasz mięsa w swojej diecie, to jackfruit może być jego roślinnym zamiennikiem. Młody, niedojrzały owoc ma smak i konsystencje podobną do mięsa. Salsa meksykańska czerwona przygotowana na bazie pomidorów oraz ostrej papryczki jalapeno idealnie podkreśli smak burgera.

Dla 4 osób
Czas przygotowania 15 min.

Składniki:

  • 1 puszka zielonego jackfruita, odsączony, opłukany, pokrojony w paski
  • 3 łyżki sosu BBQ z chipotle
  • 1/8 główki czerwonej kapusty, drobno poszatkowana
  • 1 marchewka, starta na tarce o dużych oczkach
  • kilka gałązek świeżej kolendry, pokrojone w większe kawałki
  • 4 bułki do burgerów
  • 4 liście sałaty
  • 4 łyżeczki musztardy
  • salsa meksykańskiej do podania
  • 1 łyżka oleju, do smażenia
  • sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj jackfruita i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj sos BBQ,  zmniejsz ogień, dolej 4 łyżki wody i całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  2. W misce wymieszaj marchewkę, kapustę i kolendrę.  Dodaj usmażony jackfruit i całość wymieszaj.
    Dopraw wg uznania.
  3. Bułki podpiecz na suchej patelni. Spody posmaruj musztardą, następnie połóż sałatę oraz farsz.
    Na koniec dodaj salsę meksykańską i przykryj bułką.