Shakshuka (Szakszuka) czyli zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie, ale świetnie sprawdzi się też jako lunch. Jest bardzo sycąca i pożywna. Proponujemy ją w wersji z meksykańskim twistem, czyli z dodatkiem pikantnego kaktusa i aromatycznej pomidorowej salsy.
Dla 2-3 osób
Czas przygotowania 20 min.
Składniki:
- 1/2 słoiczka kaktusa, pokrojony w paseczki
 - 1 puszka salsy pomidorowej
 - 5 pomidorów, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
 - 1 cebula, pokrojona w małą kostkę
 - 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
 - 1 czerwona papryka, pokrojona w małą kostkę
 - 4 jajka
 - 2 łyżki oliwy
 - Sól i pieprz
 - Kilka listków kolendry, do dekoracji
 
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę. Dodaj paprykę i czosnek. Całość podsmaż.
 - Wrzuć pomidory oraz salsę i gotuj przez ok. 5 min. do zredukowania sosu. Po tym czasie dodaj kaktusa.
 - Wbij jajka i całość gotuj do ścięcia się białek. Przed podaniem posyp kolendrą.
 
