fbpx

Shakshuka z kaktusem

1022 1024 Casa del Sur

Shakshuka (Szakszuka) czyli zapiekane jajka w sosie pomidorowo-paprykowym, najczęściej podawane na śniadanie, ale świetnie sprawdzi się też jako lunch. Jest bardzo sycąca i pożywna. Proponujemy ją w wersji z meksykańskim twistem, czyli z dodatkiem pikantnego kaktusa i aromatycznej pomidorowej salsy.

Dla 2-3 osób
Czas przygotowania 20 min.

Składniki:

  • 1/2 słoiczka kaktusa, pokrojony w paseczki
  • 1 puszka salsy pomidorowej
  • 5 pomidorów, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w małą kostkę
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w małą kostkę
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz
  • Kilka listków kolendry, do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę. Dodaj paprykę i czosnek. Całość podsmaż.
  2. Wrzuć pomidory oraz salsę i gotuj przez ok. 5 min. do zredukowania sosu. Po tym czasie dodaj kaktusa.
  3. Wbij jajka i całość gotuj do ścięcia się białek. Przed podaniem posyp kolendrą.