Meksykańska chimichanga z indykiem i fasolą pinto
Chimichanga to słynna potrawa meksykańska. Popularna szczególnie na północy Meksyku. Pszenną tortillę o różnych rozmiarach pokrywa się farszem mięsnym i składa tworząc prostokątną sakiewkę, a następnie smaży na złoto. Porcja dla 3-4 osób. Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
- 6 wrapów 20 cm
- ½ słoiczka papryki jalapeno, pokrojona w małe kawałki
- 1 łyżka przyprawy do burrito
- 3 łyżki pasty z przesmażonej fasoli pinto
- 150 g mielonego mięsa z indyka
- Dymka, drobno pokrojona
- 100 g startego żółtego sera
- Garść świeżej kolendry, drobno pokrojona
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mięso przesmaż z przyprawą do burrito.
- Przygotuj nadzienie: wymieszaj mięso, dymkę, pastę z fasoli, jalapeno, ser i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem.
- Na środku każdego wrapa umieść nadzienie w poziomej linii. Dołem placka przykryj nadzienie, przytrzymaj i załóż do środka boczne fragmenty wrapa. Zwiń szczelnie.
- Na rozgrzaną patelnie wlej olej. Wrapy obsmaż na złoto, zaczynając od strony z zakładką.
- Podawaj ciepłe z ulubioną salsą lub meksykańskim dipem.