fbpx

Meksykańska Chimichanga z indykiem i fasolą pinto

1024 1024 Casa del Sur

Meksykańska chimichanga z indykiem i fasolą pinto

Chimichanga to słynna potrawa meksykańska. Popularna szczególnie na północy Meksyku. Pszenną tortillę o różnych rozmiarach pokrywa się farszem mięsnym i składa tworząc prostokątną sakiewkę, a następnie smaży na złoto. Porcja dla 3-4 osób. Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:

  • 6 wrapów 20 cm
  • ½ słoiczka papryki jalapeno, pokrojona w małe kawałki
  • 1 łyżka przyprawy do burrito
  • 3 łyżki pasty z przesmażonej fasoli pinto
  • 150 g mielonego mięsa z indyka
  • Dymka, drobno pokrojona
  • 100 g startego żółtego sera
  • Garść świeżej kolendry, drobno pokrojona
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przesmaż z przyprawą do burrito.
  2. Przygotuj nadzienie: wymieszaj mięso, dymkę, pastę z fasoli, jalapeno, ser i kolendrę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Na środku każdego wrapa umieść nadzienie w poziomej linii. Dołem placka przykryj nadzienie, przytrzymaj i załóż do środka boczne fragmenty wrapa. Zwiń szczelnie.
  4. Na rozgrzaną patelnie wlej olej. Wrapy obsmaż na złoto, zaczynając od strony z zakładką.
  5. Podawaj ciepłe z ulubioną salsą lub meksykańskim dipem.