fbpx

Meksykański krem z czarnej fasoli

1024 1024 Casa del Sur

Meksykański krem z czarnej fasoli

Meksyk to nie tylko wrapy i salsy. Fasola jest częstym składnikiem dań, a dziś proponujemy wykorzystać ją do przygotowania smacznej i sycącej zupy-krem. Porcja dla 4 osób. Czas przygotowania: 35 min.

Składniki:

  • 1 puszka pasty z czarnej fasoli
  • 1 papryczka chipotle + 1 łyżeczka sosu z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 białej cebuli pokrojonej w kawałki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 pomidory bez skórki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z jednej limonki

Do podania:

  • salsa pomidorowa
  • Garść tortilla chips (opcjonalnie)
  • Pokruszony ser feta
  • Garść świeżej poszatkowanej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej oliwę i rozpuść masło. Podsmażaj cebulę przez 5 minut na średnim ogniu.
  2. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chipotle, pokrojone w kawałki pomidory i oregano. Całość podsmaż i dopraw solą i pieprzem.
  3. Dodaj pastę z fasoli i całość wymieszaj. Następnie dodaj bulion i sok z limonki. Całość gotuj ok. 15 minut i na koniec zblenduj na gładki krem.
  4. Zupę podajemy z pokruszoną fetą, salsą pomidorową, kolendrą i/lub z tortilla chips.