fbpx

Empanadas z warzywami i zielonym jackfruitem

1024 1024 Casa del Sur

Empanadas z warzywami i zielonym jackfruitem

Empanadas to słynne w całym Meksyku i Ameryce południowej pierogi. Od wersji, którą znamy i spożywamy najczęściej, odróżnia je to, że są smażone w głębokim oleju, bądź pieczone. My przedstawiamy Wam przepis na pieczone empanadas z warzywami i jackfrutem. Sprawdźcie sami, jak bardzo są aromatyczne.

Czas przygotowania 30 min.  Ilość Porcji 2-4

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego.
  • 1 opakowanie przyprawy do Fajity
  • 1 mała puszka zielonego jackfruita pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała papryka czerwona pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała cukinia bez środka pokrojona w kostkę
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 jajko
  • 1 słoiczek salsy serowej

Sposób przygotowania:

  1. Umyj warzywa . Pokrój w drobną kostkę , rozgrzej patelnię i przesmaż przez chwilę następnie dodaj jackfruita i pomidory odparuj nadmiar płynu. Dopraw do smaku .
  2. Rozwałkuj ciasto francuskie , podziel na równe kwadraty 8 cm na 8 cm . Na środku każdego kwadratu połóż farsz następnie złóż na pół w rożek . Gotowe rożki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp solą morską.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190*C i piecz przez 15 min.
  4. Podawaj na ciepło lub na zimno z salsą serową.