Skuś się na smakowity przepis na obiad przygotowany we współpracy z Anitą Daraż – Baraniak. Dzięki dodatkowi meksykańskiej salsy, przyprawy do buritto oraz wysokobiałkowej czarnej fasoli danie jest nie tylko pyszne, ale również pożywne!
Składniki:
- 250 g makaronu Mie
- 215 g salsy warzywnej czerwonej
- 400 g czarnej fasoli
- 2 łyżeczki przyprawy burrito
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 papryki kolorowe pokrojone w słupki
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka oleju
Pulpety:
- 1 łyżeczka przyprawy burrito
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 2 łyżki kolendry posiekanej
- 100 g mąki uniwersalnej
- Olej do smażenia
Do podania:
- Kolendra lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż mięso mielone, a następnie dodaj przyprawę, czosnek, jajko i kolendrę. Dokładnie wymieszaj składniki i uformuj pulpety. Do miseczki wsyp mąkę i obtocz w niej pulpety. Na patelni rozgrzej olej i usmaż pulpety na złoty kolor.
- Na kolejnej patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek oraz cebulę. Po 2 minutach dodaj papryki, przyprawę burrito, fasolę, passatę i salsę. Duś przez 5 minut.
- Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na patelnie z sosem przełóż pulpety oraz makaron, a następnie wymieszaj całość.
- Podawaj posypane kolendrą lub pietruszką.