fbpx

Makaron z pulpetami po meksykańsku

1024 1024 Casa del Sur

Skuś się na smakowity przepis na obiad przygotowany we współpracy z Anitą Daraż – Baraniak. Dzięki dodatkowi meksykańskiej salsy, przyprawy do buritto oraz wysokobiałkowej czarnej fasoli danie jest nie tylko pyszne, ale również pożywne!

Składniki:

Pulpety:

  • 1 łyżeczka przyprawy burrito
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżki kolendry posiekanej
  • 100 g mąki uniwersalnej
  • Olej do smażenia

Do podania:

  • Kolendra lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż mięso mielone, a następnie dodaj przyprawę, czosnek, jajko i kolendrę. Dokładnie wymieszaj składniki i uformuj pulpety. Do miseczki wsyp mąkę i obtocz w niej pulpety. Na patelni rozgrzej olej i usmaż pulpety na złoty kolor.
  2. Na kolejnej patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek oraz cebulę. Po 2 minutach dodaj papryki, przyprawę burrito, fasolę, passatę i salsę. Duś przez 5 minut.
  3. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  4. Na patelnie z sosem przełóż pulpety oraz makaron, a następnie wymieszaj całość.
  5. Podawaj posypane kolendrą lub pietruszką.