fbpx

Burrito z jajkiem, szparagami i jalapeno

1024 1024 Casa del Sur

Pojawiające się na straganach szparagi to nie tylko oznaka, że wiosna w pełni, ale również idealny moment, aby wypróbować tradycyjny przepis w nowej, oryginalnej odsłonie!

  • 4 porcje
  • Czas : 45 min
  • Poziom łatwości: 1
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 4 wrapy pszenne
  • 3 łyżki jalapeno pokrojonego
  • 3 łyżki kaktusa w zalewie
  • 4 jajka
  • 100 g sera tartego typu cheddar
  • 8 obranych zielonych szparagów
  • 8 obranych białych szparagów
  • Świeża rukola
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Sposób przygotowania :

  1. W garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć, wrzuć do niej szparagi i gotuj przez 2 minuty, aby były al dente.
  2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim jajka sadzone tak, aby żółtko było nadal płynne.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na wrapy połóż ser i włóż je do piekarnika na około 1 minutę. Następnie wyjmij wrapy i na każdego z nich ułóż po 4 szparagi (2 białe i 2 zielone), jalapeno i kaktusa. Połóż jajko sadzone i rukolę, a następnie zwiń każdego wrapa jak krokieta i wstaw do piekarnika na 3 minuty.
  4. Podawaj z salsą guacamole.