Pojawiające się na straganach szparagi to nie tylko oznaka, że wiosna w pełni, ale również idealny moment, aby wypróbować tradycyjny przepis w nowej, oryginalnej odsłonie!
- 4 porcje
- Czas : 45 min
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 4 wrapy pszenne
- 3 łyżki jalapeno pokrojonego
- 3 łyżki kaktusa w zalewie
- 4 jajka
- 100 g sera tartego typu cheddar
- 8 obranych zielonych szparagów
- 8 obranych białych szparagów
- Świeża rukola
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sposób przygotowania :
- W garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć, wrzuć do niej szparagi i gotuj przez 2 minuty, aby były al dente.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim jajka sadzone tak, aby żółtko było nadal płynne.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na wrapy połóż ser i włóż je do piekarnika na około 1 minutę. Następnie wyjmij wrapy i na każdego z nich ułóż po 4 szparagi (2 białe i 2 zielone), jalapeno i kaktusa. Połóż jajko sadzone i rukolę, a następnie zwiń każdego wrapa jak krokieta i wstaw do piekarnika na 3 minuty.
- Podawaj z salsą guacamole.