fbpx

Croquetas z cheddarem i jalapeno

1024 1024 Casa del Sur

Croquetas z cheddarem i jalapeno – połączenie kremowego wnętrza i pikantnej nuty, które rozgrzeje każdy wieczór. Za przepis dziękujemy gotujzdiego.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Ostrość: 1

Składniki:

  • 5-8 plasterków Papryki jalapeno zielonej krojonej Casa del Sur
  • 40 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 250 ml pełnotłustego mleka (lekko podgrzanego)
  • 80 g dojrzewającego cheddara, startego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie)

Do panierowania:

Majonez:

Do smażenia:

  • olej roślinny (np. rzepakowy, do głębokiego smażenia)

 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od majonezu. Do wysokiego naczynia włóż rozbite jajko, sos z jalapeño, kolendrę, sok z limonki i szczyptę soli, zalej olejem. Zacznij blendować, aż uzyskasz gładki, gęsty, jasnozielony majonez. Dopraw do smaku i odstaw do lodówki. Jeśli będzie zbyt gęsty możesz dodać odrobinę wody albo mleka.
  2. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj przez chwilę na średnim ogniu, aż masa lekko się zarumieni. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko, mieszając trzepaczką, aż powstanie gęsty, gładki sos o konsystencji beszamelu. Dodaj drobno posiekane jalapeño i starty cheddar, mieszaj jeszcze 1–2 minuty, aż ser się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką.
  3. Masę przełóż do płaskiego naczynia, przykryj folią tak, by dotykała powierzchni, i schładzaj minimum 2–3 godziny, najlepiej przez noc. Z zimnej masy uformuj około 12 kulek. Każdą obtocz w mące, następnie w jajku i na końcu w panko.
  4. Smaż w głębokim oleju rozgrzanym do 170°C przez 2–3 minuty, aż croquetas będą złote i chrupiące. Odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj od razu, z zielonym majonezem i świeżą kolendrą.