Empanadas czyli meksykańskie pierogi w wersji pieczonej to prawdziwa uczta dla podniebienia. W akompaniamencie ziołowego sosu chimichurri sprawią, że zapragniesz więcej!
- 2-4 porcje
- Czas 60 min
- Poziom pikantności: 1
- Poziom łatwości: 2
Składniki na ciasto:
- 100 ml wody
- 175 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na farsz:
- 1 łyżeczka przyprawy do Fajita
- 6 łyżek oliwy z oliwek GAEA
- 1 mały słoik oliwek zielonych bez pestek GAEA drobno pokrojonych
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średnia marchew
- 4 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę
- 1 jajko surowe
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, chili do smaku
- 1 łyżka oleju roślinnego
Sos chimichurri
- 4 łyżki oliwy z oliwek GAEA
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek oregano
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz i papryczka chili do smaku
Sposób przygotowania chimichurri:
- Do miski włóż wszystkie składniki i zblenduj je na gładką masę.
- Na czas przygotowania empanadas włóż sos do lodówki.
Sposób przygotowania:
- W garnku podgrzej wodę i rozpuść w niej masło. Dodaj sól i odstaw całość do wystygnięcia. W misce wymieszaj składniki sypkie potrzebne do przygotowania ciasta, a następnie dodaj do nich jajko. Stopniowo dodawaj ostudzoną wodę z masłem, ciągle mieszając. Wyrób ciasto i włożyć je do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Im dłużej będzie odpoczywać tym lepiej.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż mięso, cebulę, czosnek, selera i marchew. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj koncentrat pomidorowy oraz dopraw całość papryką wędzoną, kminem rzymskim, solą, pieprzem i chili. Odstaw do wystudzenia.
- W misce wymieszaj ostudzone mięso i warzywa z oliwkami, jajkami oraz oliwą, tworząc spójny farsz.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok 5mm, a następnie podziel je na równe kwadraty o wymiarze 8 cm na 8 cm. Nałóż farsz na środek ciasta i zawiń tak jak pierogi.
- Nagrzej piekarnik do 180°C. Na blachę rozłóż papier do pieczenia, a następnie wyłóż na nią wszystkie pierożki. W miseczce rozmąć jajko i posmaruj nim wszystkie empanadas. Włóż je do piekarnika i piecz przez 15-18 minut.
- Gorące empanadas podawaj z chimichurri.