fbpx

Empanadas z wołowiną i chimichurri

1024 1024 Casa del Sur

Empanadas czyli meksykańskie pierogi w wersji pieczonej to prawdziwa uczta dla podniebienia. W akompaniamencie ziołowego sosu chimichurri sprawią, że zapragniesz więcej!

  • 2-4 porcje
  • Czas 60 min
  • Poziom pikantności: 1
  • Poziom łatwości: 2

Składniki na ciasto:

  • 100 ml wody
  • 175 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na farsz:

  • 1 łyżeczka przyprawy do Fajita
  • 6 łyżek oliwy z oliwek GAEA
  • 1 mały słoik oliwek zielonych bez pestek GAEA drobno pokrojonych
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia marchew
  • 4 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę
  • 1 jajko surowe
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Sos chimichurri

  • 4 łyżki oliwy z oliwek GAEA
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz i papryczka chili do smaku

Sposób przygotowania chimichurri:

  1. Do miski włóż wszystkie składniki i zblenduj je na gładką masę.
  2. Na czas przygotowania empanadas włóż sos do lodówki.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzej wodę i rozpuść w niej masło. Dodaj sól i odstaw całość do wystygnięcia. W misce wymieszaj składniki sypkie potrzebne do przygotowania ciasta, a następnie dodaj do nich jajko. Stopniowo dodawaj ostudzoną wodę z masłem, ciągle mieszając. Wyrób ciasto i włożyć je do lodówki, najlepiej na 24 godziny. Im dłużej będzie odpoczywać tym lepiej.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż mięso, cebulę, czosnek, selera i marchew. Gdy mięso będzie gotowe, dodaj koncentrat pomidorowy oraz dopraw całość papryką wędzoną, kminem rzymskim, solą, pieprzem i chili. Odstaw do wystudzenia.
  3. W misce wymieszaj ostudzone mięso i warzywa z oliwkami, jajkami oraz oliwą, tworząc spójny farsz.
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość ok 5mm, a następnie podziel je na równe kwadraty o wymiarze 8 cm na 8 cm. Nałóż farsz na środek ciasta i zawiń tak jak pierogi.
  5. Nagrzej piekarnik do 180°C. Na blachę rozłóż papier do pieczenia, a następnie wyłóż na nią wszystkie pierożki. W miseczce rozmąć jajko i posmaruj nim wszystkie empanadas. Włóż je do piekarnika i piecz przez 15-18 minut.
  6. Gorące empanadas podawaj z chimichurri.

Polecane produkty