fbpx

Grillowane krewetki w kokosowym sosie chipotle

1024 1024 Casa del Sur

Czy da się połączyć kuchnię meksykańską i azjatycką? Oczywiście, że tak! Koniecznie zerknijcie na aromatyczny przepis na grillowane krewetki skąpane w kokosowym sosie z chipotle podane z marynowaną cebulą i ryżem jaśminowym. Dziękujemy za przepis vanomano_

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Krewetki obierz, osusz, posmaruj olejem i dopraw solą.
  2. Cebulę pokrój w pióra, zalej wrzątkiem na 15 minut po czym odcedź i skrop sokiem z limonki.
  3. W moździerzu utrzyj papryczki z mleczkiem kokosowym lub drobno posiekaj i wymieszaj.
  4. Przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  5. Listki nori posmaruj marynatą z papryczek i susz je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, kontroluj, wyjmij kiedy będą kruche.
  6. Upraż czarny sezam i zblenduj go razem z nori.
  7. Kokosowy sos podgrzej na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli jest zbyt rzadki dodaj 2 łyżeczki tapioki lub skrobi ziemniaczanej.
  8. Krewetki grilluj od suchej patelni po 2-3 minuty na stronie.
  9. Na talerz wyłóż ryż i posyp go furikake z nori i sezamu, następnie wylej ciepły sos, dodaj krewetki, marynowaną cebulę, kolendrę oraz zetrzyj skórkę z limonki.