Czy da się połączyć kuchnię meksykańską i azjatycką? Oczywiście, że tak! Koniecznie zerknijcie na aromatyczny przepis na grillowane krewetki skąpane w kokosowym sosie z chipotle podane z marynowaną cebulą i ryżem jaśminowym. Dziękujemy za przepis vanomano_
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowe 20-22%
- 2 listki nori
- czarny sezam
- 1-2 papryczki chipotle
- 150 g ryżu jaśminowego tajskiego
- 200-250 g krewetek surowych
- 1 czerwona cebula
- 1 sztuka limonki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- garść kolendry
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Krewetki obierz, osusz, posmaruj olejem i dopraw solą.
- Cebulę pokrój w pióra, zalej wrzątkiem na 15 minut po czym odcedź i skrop sokiem z limonki.
- W moździerzu utrzyj papryczki z mleczkiem kokosowym lub drobno posiekaj i wymieszaj.
- Przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Listki nori posmaruj marynatą z papryczek i susz je w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, kontroluj, wyjmij kiedy będą kruche.
- Upraż czarny sezam i zblenduj go razem z nori.
- Kokosowy sos podgrzej na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Jeśli jest zbyt rzadki dodaj 2 łyżeczki tapioki lub skrobi ziemniaczanej.
- Krewetki grilluj od suchej patelni po 2-3 minuty na stronie.
- Na talerz wyłóż ryż i posyp go furikake z nori i sezamu, następnie wylej ciepły sos, dodaj krewetki, marynowaną cebulę, kolendrę oraz zetrzyj skórkę z limonki.