- 4 porcje
- Czas: 20 min.
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
16 krewetek obranych i oczyszczonych
Kusząco pikantne krewetki z grilla podbiją podniebienia wszystkich fanów kuchni w ostrym wydaniu! Do przygotowania tych niesamowicie aromatycznych szaszłyków potrzebujesz minimum czasu i kulinarnych umiejętności, a otrzymany efekt będzie oszałamiający. Do dzieła!
Marynata:
- 2 łyżki papryczek chipotle drobno pokrojonych
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 1 szalotka pokrojona w plastry
- 1 mały pęczek kolendry drobno posiekany
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sos do podania:
- 180 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki ogórka startego na tarce o grubych oczkach
- 1 mały pęczek szczypiorku drobno posiekany
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Sól, pieprz do smaku
TIP: Zamiast czosnku możesz użyć około 2 łyżeczki naszej pasty z czosnku.
Sposób przygotowania:
- Do miski włóż wszystkie składniki marynaty i dokładnie je wymieszaj. Dodaj krewetki i delikatnie wetrzyj marynatę w ich strukturę. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc.
- Rozgrzej grill. Krewetki nabij na patyczki do szaszłyków i grilluj na rozgrzanym ruszcie po około 1 minucie z każdej strony.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.
- Gotowe krewetki podawaj z sosem jogurtowym.