Sezon grillowy czas start! A nie ma grilla, bez soczystych, aromatycznych żeberek BBQ! Dzięki dodatkowi ostrego sosu Louisiana danie jest kusząco pikantne, a przyprawa chili con carne nadaje mu meksykańskiego zacięcia. Do dzieła!
- 4 porcje
- Czas: 1 godz.
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 4 łyżki sosu barbecue
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 pęczek szczypiorku
Marynata:
- 2 łyżki przyprawy chili con carne
- 1 łyżeczka sosu Louisiana chipotle
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli morskiej
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Żeberka dokładnie natrzyj marynatą, a następnie zawiń w folię aluminiową.
- Rozgrzej grill. Zawinięte żeberka rozłóż na ruszcie i grilluj przez 45 minut. 10 minut przed końcem rozwiń żeberka i sprawdź wykałaczką czy są miękkie oraz posmaruj je sosem barbecue. Pozostaw na ruszcie do momentu zapieczenia.
- Gotowe żeberka pokrój na porcje i posyp świeżym szczypiorkiem.
TIP: Zamiast grillowania żeberek możesz je również piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.