fbpx

Grillowane żeberka w sosie BBQ

1024 1024 Casa del Sur

Sezon grillowy czas start! A nie ma grilla, bez soczystych, aromatycznych żeberek BBQ! Dzięki dodatkowi ostrego sosu Louisiana danie jest kusząco pikantne, a przyprawa chili con carne nadaje mu meksykańskiego zacięcia. Do dzieła!

  • 4 porcje
  • Czas: 1 godz.
  • Poziom łatwości: 1
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

  • 4 łyżki sosu barbecue 
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 pęczek szczypiorku

Marynata:

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Żeberka dokładnie natrzyj marynatą, a następnie zawiń w folię aluminiową.
  2. Rozgrzej grill. Zawinięte żeberka rozłóż na ruszcie i grilluj przez 45 minut. 10 minut przed końcem rozwiń żeberka i sprawdź wykałaczką czy są miękkie oraz posmaruj je sosem barbecue. Pozostaw na ruszcie do momentu zapieczenia.
  3. Gotowe żeberka pokrój na porcje i posyp świeżym szczypiorkiem.

TIP: Zamiast grillowania żeberek możesz je również piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.