Robicie imprezę na Halloween? Przygotujcie dla swoich gości tę niesamowitą iście Halloweenową tartę! Będzie smacznie, pikantnie i pysznie! Za przepis dziękujemy gotujzdiego.
- Ilość porcji: 8
- Czas przygotowania: 30 min + czas pieczenia
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej – typ 450
- 250 g masła
- 80 ml wody
- 1 jajko
Farsz:
- 3-4 łyżeczki Przyprawy chilli con carne Casa de Mexico
- 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
- 1-2 łyżeczki Ostrego sosu BBQ z papryki Jalapeno Casa de Mexico
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 200 g mielonego tofu lub mielonej wołowiny
- 150 g startego sera cheddar
- 3 kolorowe papryki
- 2 jajka, jedno do farszu, drugie do smarowania
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie do podania:
- Ostry sos BBQ z papryki Jalapeno Casa de Mexico
- Kwaśna śmietana
- Limonka
- Natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
1. W misce połącz mąkę z masłem, wodą i jednym jajkiem. W razie potrzeby podsyp mąką. Podziel ciasto na dwie części i każdą trochę rozwałkuj. Schowaj ciasto do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj jedną część na cienki 3 mm placki.
2. Jeden placek przełóż na papier do pieczenia i przełóż na blaszkę. Nakłuj widelcem, połóż drugi papier i obciąż kamyczkami lub fasolą. Piecz ok. 15 min w 180 st. C
3. Na patelni podgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż na złoto i dodaj czosnek. Smaż chwilę i dodaj mieszankę przypraw. Chwilę smaż i dodaj tofu lub mięso. Tofu smaż 3-5 min, mięso ok. 10. Dodaj paprykę i całość smaż ok. 10 min. Dodaj fasolkę, ser, jajko, ostry sos bbq jalapeno i całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Na upieczony spod nałóż farsz.
5. Drugą część ciasta rozwałkuj również na 3 mm i wytnij w nim straszną buźkę. (Poszukaj inspiracji w Google grafika lub użyj szablonu). Ciasto nałóż na wierzch tarty i dociśnij. Brzegi zawiń. Wierzch posmaruj jajkiem. Piecz ok. 30 min w 180 st. C.
6. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, limonką, kolendrą i ostrym sosem jalapeno bbq.TIP: Możesz użyć też gotowego ciasta.