fbpx

Meksykańska zielona zupa – Pozole verde

1024 1024 Casa del Sur

Przenieś się do Meksyku z naszą aromatyczną zupą Pozole Verde! To danie pełne smaku i wyjątkowych składników zachwyci każdego miłośnika kuchni meksykańskiej. Wypróbuj przepis na tę złożoną i aromatyczną zupę, która idealnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Soczysty kurczak, pikantne papryczki jalapeño i świeże warzywa stworzą niezapomniane doznania kulinarne! Za przepis dziękujemy Waffle.plantation.

  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Poziom trudności: trudny
  • Ilość sztuk: ok. 6 porcji

Składniki:

Do podania:

  • Posiekana sałata lodowa do podania
  • Rzodkiewki pokrojone w plasterki
  • Posiekana cebula
  • Śmietana
  • Limonka

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj bulion. Włóż piersi z kurczaka, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu, aż będą miękkie i ugotowane, około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij je z garnka i widelcem poszarp.
  2. W blenderze połącz przekrojone na pół pomidory z pokrojoną cebulą, kilkoma plasterkami papryczek jalapeno (ilość zależna od preferencji), czosnkiem, posiekaną kolendrą. Dodaj 1 szklankę bulionu z gotowania i zmiksuj na gładkie puree.
  3. Dopraw przecier pomidorowy solą i pieprzem. Wlej zielony sos do garnka i połącz z bulionem. Dodaj homine i doprowadzić do wrzenia na umiarkowanym ogniu. Dodaj rozdrobnionego kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
  4. Pozole przełóż do miseczek, podaj z sałatą, rzodkiewką, plasterkami jalapeno, śmietaną i kawałkami limonki.