Szmak szarpanej wieprzowiny zwanej „pulled pork” na pewno nie jest Wam obcy, ale co powiecie na wegańską wersję tej pyszności? Sprawdźcie sami jak łatwo jest się pomylić! Zapewniamy że nasze wrapy z użyciem jackfruita będą przepyszne.
- 2-4 porcje
- Czas: 30 min
- Poziom pikantności: 2
- Poziom łatwości: 1
Składniki:
- 4 łyżki czarnej fasoli
- 4 wrapy pszenne
- 1 łyżeczka przyprawy do taco
- 2 łyżki zielonych oliwek pokrojonych
- 1 puszka zielonego jackfruita
- 2 szalotki pokrojone w pióra
- 1 dojrzałe awokado drobno pokrojone
- 1 pęczek kolendry
- 3 łyżki oleju
Sos:
- 6 łyżek pulpy mango alphonso
- 1 mała papryczka chili drobno pokrojona bez pestek
- 4 listki świeżej mięty
Sposób przygotowania :
- Na gorącej, suchej patelni podgrzej wrapy po 30 sekund z każdej strony.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż jackfruita. Dodaj szalotkę oraz przyprawę do taco. Wyłóż na talerz i widelcem rozdrobnij jackfruita tak, aby powstał farsz ala „szarpana wieprzowina”. Do farszu dodaj fasolę, awokado, oliwki oraz liście kolendry, a następnie delikatnie wymieszaj całość.
- Na środek wrapa wyłóż farsz i zawiń jak krokieta.
- W miseczce wymieszaj pulpę mango, papryczkę chili oraz listki mięty.
- Wrapy podawaj przekrojone na pół z dodatkiem sosu mango-chili.