fbpx

Mumie chimichanga z dipem guacamole

700 700 Casa del Sur

Potwornie chrupiące i strasznie smaczne! Chimichangi zawinięte jak mumie i podane z aromatycznym guacamole Casa del Sur to przerażająco pyszny pomysł na Halloween! Cudowny smak meksykańskich przypraw i soczystego mięsa zamknięty w chrupiącym wrapie. Odważysz się spróbować tej strasznej przekąski? Za przepis dziękujemy Delicious Place.

  • Czas przygotowania: 35 minut
  • Poziom trudności: łatwy
  • Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 szt. Wrap pszenny 25 cm Casa del Sur
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula drobno posiekanej
  • 2 łyżki oleju + do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej chili
  • 1 puszka (400 g) fasoli pinto lub cannellini
  • 200 g grubo startego sera cheddar
  • sól, pieprz

Do podania:

  • Słoik Sasly Guacamole Casa del Sur
  • sos czosnkowy lub majonez
  • ćwiartki limonki
  • świeża kolendra
  • plasterki pomidorków koktajlowych i oliwek na „oczka mumii”

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę zeszklij za 2 łyżkach oleju. 1 łyżeczkę surowej cebuli zostaw do ozdoby. Dodaj na patelnię wołowinę i przyprawy: chili, czosnek i kmin. Smaż, aż mięso straci surowy wygląd. Dopraw solą, pieprzem i smaż jeszcze minutę, po czym przełóż wszystko do miseczki.
  2. Patelnię przetrzyj ręcznikiem i wrzuć fasolę wraz z zalewą. Gotuj, aż ponad połowa płynu odparuje, a następnie rozgnieć fasolę tłuczkiem do ziemniaków, niezbyt dokładnie.
  3. Na środek tortilli wyłóż dużą łyżkę pasty fasolowej, na nią 1/4 usmażonego mięsa, a na wierzch garść cheddara. Zawiń tortillę, najpierw składając do środka boczne brzegi. To samo z robimy z pozostałymi plackami.
  4. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej (około 1,5 cm głębokości) do temp.

160℃, wyłóż ostrożnie wrapy i smaż z każdej strony na rumiano, po czym odsącz na ręczniku papierowym.