Potwornie chrupiące i strasznie smaczne! Chimichangi zawinięte jak mumie i podane z aromatycznym guacamole Casa del Sur to przerażająco pyszny pomysł na Halloween! Cudowny smak meksykańskich przypraw i soczystego mięsa zamknięty w chrupiącym wrapie. Odważysz się spróbować tej strasznej przekąski? Za przepis dziękujemy Delicious Place.
- Czas przygotowania: 35 minut
- Poziom trudności: łatwy
- Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 szt. Wrap pszenny 25 cm Casa del Sur
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 czerwona cebula drobno posiekanej
- 2 łyżki oleju + do głębokiego smażenia
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki mielonej chili
- 1 puszka (400 g) fasoli pinto lub cannellini
- 200 g grubo startego sera cheddar
- sól, pieprz
Do podania:
- Słoik Sasly Guacamole Casa del Sur
- sos czosnkowy lub majonez
- ćwiartki limonki
- świeża kolendra
- plasterki pomidorków koktajlowych i oliwek na „oczka mumii”
Sposób przygotowania:
- Cebulę zeszklij za 2 łyżkach oleju. 1 łyżeczkę surowej cebuli zostaw do ozdoby. Dodaj na patelnię wołowinę i przyprawy: chili, czosnek i kmin. Smaż, aż mięso straci surowy wygląd. Dopraw solą, pieprzem i smaż jeszcze minutę, po czym przełóż wszystko do miseczki.
- Patelnię przetrzyj ręcznikiem i wrzuć fasolę wraz z zalewą. Gotuj, aż ponad połowa płynu odparuje, a następnie rozgnieć fasolę tłuczkiem do ziemniaków, niezbyt dokładnie.
- Na środek tortilli wyłóż dużą łyżkę pasty fasolowej, na nią 1/4 usmażonego mięsa, a na wierzch garść cheddara. Zawiń tortillę, najpierw składając do środka boczne brzegi. To samo z robimy z pozostałymi plackami.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej (około 1,5 cm głębokości) do temp.
160℃, wyłóż ostrożnie wrapy i smaż z każdej strony na rumiano, po czym odsącz na ręczniku papierowym.