Nachosy to jedna z najpopularniejszych meksykańskich przekąsek. Często podawane są w towarzystwie dipów, ale jeszcze lepiej smakują zapiekane! To szybkie danie świetnie wpisze się w karnawałowy klimat. Przepis został przygotowany we współpracy z Anitą Daraż-Barniak.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 125 g chipsów nachos solonych
- 430 g pasty z fasoli Pinto
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- ½ puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 180 g sera cheddar
- sól, pieprz
Do podania:
- ulubiona salsa (meksykańska, verde)
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek przesmaż na złoto, a następnie połącz z pastą z fasoli. Dopraw solą i pieprzem.
2. Do żaroodpornego naczynia przełóż pastę, dodaj kukurydzę i pokrojoną paprykę. Następnie dodaj chipsy nachos, ponownie paprykę, kukurydzę i posyp startym serem.
3. Zapiekaj w piekarniku przez ok 10 min w temperaturze 180 stopni.
4. Podawaj z ulubioną salsą
TIP: Jeśli lubisz ostrzejszy smak możesz dodać paprykę jalapeno.