Babeczki z pazurem na halloweenowy wieczór!
Połączenie ostrej papryki jalapeno i aromatycznego salami tworzy muffinowy hit – idealny na każdą imprezę. Smak przyprawy Fajita Casa del Sur doda całości meksykańskiego twistu!
- Czas przygotowania: 10 min + 25 min pieczenia
- Poziom trudności: łatwy
- Ilość porcji: 6
Składniki na 12 sztuk:
- 4-5 plasterków Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa del Sur drobno posiekanych
- 1/2 łyżeczki Przyprawy do Fajita Casa del Sur
- 100 g Grzybów słomkowych House of Asia pokrojonych w plasterki
- 1/2 papryki czerwonej drobno pokrojonej
- 6-8 pomidorków koktajlowych pokrojone na pół
- 1 łyżka szczypiorku drobno pokrojonego
- 1 łyżka kolendry drobno pokrojonej
- 2 jajka
- 100 g sera mozzarella tartego
- 200 g mąki pszennej
- 115 ml mleka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g salami pepperoni pokrojone w drobną kostkę
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
- W drugiej misce wymieszaj do połączenia składników: jajka, olej oraz mleko.
- Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do gotowego ciasta dodaj: ser mozzarella (zostaw trochę na wierzch babeczek), paprykę, papryczkę jalapeno, grzyby słomkowe oraz salami i wymieszaj delikatnie. Dopraw solą, ziołami i przyprawą Fajita.
- Gotowe ciasto rozłóż na 12 muffinów, posyp wierzch pozostałym serem i wciśnij połówki pomidorków.
- Gotowe muffiny włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Upieczone muffiny wyjmij i wystudź na kratce.