Wiecie, że nasza papryczka jalapeno bardzo często wybierana jest jako składnik pizzy? Nie ma się co dziwić, podpieczona w piecu z ciągnącym serem i pomidorowym sosem smakuje obłędnie. Tak stało się również tym razem. Edyta Dyduch przygotowała pizze w meksykańskim stylu z dodatkiem naszych papryczek, ale również sosu do taco. Koniecznie spróbujcie.
Czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta ok. 6 -7 godzin, najlepiej zagnieść ciasto rano aby wieczorem upiec pizzę.
Składniki na ciasto (2 pizze):
- 270 g mąki typ 00
- 175 ml chłodnej wody
- 8 g soli
- 2 g świeżych drożdży
Dodatki:
- 4 łyżki Sosu do taco Casa de Mexico
- Garść Papryczek Jalapeno zielonych krojonych Casa de Mexico
- Kulka mozzarelli
- Pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- Pół papryki czerwonej pokrojonej w plastry
- Kubek kukurydzy
- Garść kolendry
Przygotowanie:
- Drożdże i sól rozpuść w wodzie. Wymieszaj, przełóż ciasto na blat i wyrób do uzyskania gładkiej kuli. Odstaw ciasto pod przykryciem na 4 h. Po tym czasie podziel ciasto na pół, uformuj dwie kulki i odstaw do ponownego wyrastania w temperaturze pokojowej 2-3 h. Kulkę obtocz w semolinie i rozciągnij placek.
- Ciasto posmaruj sosem do taco, dodaj mozzarellę, kukurydzę, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę oraz papryczki jalapeno.
- Pizzę piecz w jak najwyższej temperaturze, aż się ładnie zarumieni. Polecamy użycie kamienia do pizzy. Na koniec posyp pizzę kolendrą.
TIP: Jeśli nie chcesz wyrabiać ciasta na pizzę, możesz użyć gotowego blatu.