Macie ochotę na potrawkę w meksykańskim stylu? Nasz Szef Kuchni przygotował delikatny i smakowity ryż z czarną fasolą, czosnkiem, pomidorami, kukurydzą i masą aromatycznych przypraw.
- Ilość porcji: 4
 - Czas: 50 minut
 - Poziom trudności: 1
 - Poziom ostrości: 1
 
Składniki:
- 1 puszka Czarnej fasoli Case de Mexico
 - 3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 5-6 drobno posiekanych ząbków czosnku
 - 150 g ryżu basmati
 - 300 g passaty pomidorowej
 - 50 g koncentratu pomidorowego
 - 100 g kukurydzy z puszki
 - 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
 - 1 łyżeczka kuminu
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 3 łyżki posiekanej kolendry
 - Olej do smażenia
 - 300 ml wody
 
Sposób przygotowania:
- Ryż basmati namocz w zimnej wodzie.
 - Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kumin, cynamon, jedną łyżkę posiekanej kolendry, koncentrat pomidorowy i smaż przez 5 minut. Pod koniec dodaj kukurydzę oraz czarną fasolę, wymieszaj i przełóż do dużego garnka, następnie dodaj namoczony ryż oraz passatę pomidorową, a na koniec wlej wodę. Gotuj pod przykryciem przez około 30-40 minut.
 - Gotowe danie posyp świeżą kolendrą.
 
