Macie ochotę na potrawkę w meksykańskim stylu? Nasz Szef Kuchni przygotował delikatny i smakowity ryż z czarną fasolą, czosnkiem, pomidorami, kukurydzą i masą aromatycznych przypraw.
- Ilość porcji: 4
- Czas: 50 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 puszka Czarnej fasoli Case de Mexico
- 3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 5-6 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 150 g ryżu basmati
- 300 g passaty pomidorowej
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 100 g kukurydzy z puszki
- 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- Olej do smażenia
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
- Ryż basmati namocz w zimnej wodzie.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj kumin, cynamon, jedną łyżkę posiekanej kolendry, koncentrat pomidorowy i smaż przez 5 minut. Pod koniec dodaj kukurydzę oraz czarną fasolę, wymieszaj i przełóż do dużego garnka, następnie dodaj namoczony ryż oraz passatę pomidorową, a na koniec wlej wodę. Gotuj pod przykryciem przez około 30-40 minut.
- Gotowe danie posyp świeżą kolendrą.