Prosta, smaczna i pożywna – właśnie taka jest sałatka z quinoa! Dzięki dodatkowi czarnej fasoli, sałatka jest bogata w białko, dlatego będzie idealnym daniem na aktywne dni. Smacznego!
- 2-4 porcje
- Czas 30 min.
- Poziom pikantności: 0
- Poziom łatwości: 2
Składniki:
- 200 g kaszy Quinoa ugotowanej na sypko
- 6 łyżek kaktusa w zalewie
- 400 g czarnej fasoli
- 1 grejpfrut obrany i pokrojony w cząstki bez skóry
- 1 awokado obrane, pokrojone w kostkę
- Sok z połowy limonki
- Świeża kolendra drobno pokrojona
- 1 małe opakowanie orzeszków nerkowca
- 6 łyżek słodkiej kukurydzy z puszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W miskę wsyp ostudzoną kaszę, a następnie dopraw ją solą i pieprzem.
- Do kaszy dodaj fasolę, kolendrę, pokrojone awokado, grejpfruta oraz kukurydzę. Całość wymieszaj.
- Na suchej, rozgrzanej patelni upraż orzechy nerkowca. Gdy ostygną dodaj je do sałatki.
- Całość skrop sokiem z limonki i oliwą z oliwek.