Ten bento box wygląda efektownie, ale przygotujesz go błyskawicznie z gotowym wrapem i prostymi dodatkami. Idealny sposób na zdrowy i różnorodny lunch dla dziecka.
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 15 min
Ostrość: 0
Składniki:
- Mix ulubionych owoców (np. borówki, maliny, jeżyny).
- Bakalie.
- Blanszowane różyczki kalafiora, brokułu oraz marchewka pokrojona w słupki.
Jajko pszczółka z nori składniki:
- 1 arkusz Liści nori alg morskich House of Asia
- 1 jajko
- 2 plastry marchewki
Wrap ze stripsami z kurczaka składniki:
- 1 Wrap pszenny Case de Mexico
- 1 łyżka Słodkiego sosu sojowego House of Asia
- 1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
- 2 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
- 1/2 piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- Kilka liści sałaty
- 1 pomidor pokrojony w cząstki
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w plastry
- 1 łyżka majonezu
- Olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Jajko pszczółka z nori:
- Jajko ugotuj na twardo, obierz i delikatnie osusz.
- Arkusz nori potnij na cienkie paski i owiń nimi jajko, tak aby przypominało paski pszczoły.
- Z marchewki wykrój kształt skrzydełek i umieść w jajku.
Wrap ze stripsami z kurczaka:
- Wymieszaj sos sojowy z ostrygowym i zamarynuj kurczaka, a następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, potem odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Wrap podgrzewaj na suchej, ciepłej patelni po 30 sekund z każdej strony, potem posmaruj majonezem i ułóż kolejno: sałatę, kurczaka, pomidory oraz awokado. Zwiń jak krokiet.
- Wrapy pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do przegródki z sosem satay.
Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz smacznym posiłkiem.