fbpx

Sopa Azteca z papryką chipotle

1024 1024 Casa del Sur

Wypróbuj wyjątkowy przepis na zupę w południowo-amerykańskim stylu od Edyty Dyduch. Dzięki użyciu kilku rodzajów papryczek chili, całość jest kusząco pikantna, a dodatek soczystego kurczaka, pomidorów oraz chrupiącej tortilli nasyci się na wiele godzin. Smacznego!

  • Czas: 1 godzina
  • 4 porcje
  • Poziom ostrości: 3
  • Poziom łatwości: 2

Składniki:

Do podania:

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej bulion. Zagotuj i dodaj pierś z kurczaka. Gotuj przez około 10 minut, a następnie wyjmij kurczaka i osusz go.
  2. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory oraz papryczki chipotle. Dopraw do smaku bazylią, papryką wędzoną, cukrem kokosowy oraz ¾ soku z limonki. Całość zblenduj, a następnie wlej bulion. Wymieszaj i zagotuj.
  3. Tortillę pokrój w paski. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż paski aż będą złociste i chrupiące.
  4. Pierś z kurczaka poszarp na cienkie paseczki i wrzuć je do miski. Dopraw przyprawą burrito i resztą soku z limonki. Podsmaż na tej samej patelni, na której podsmażane były paski z tortilli.
  5. Gotową zupę wlej do głębokich misek. Na wierz wyłóż podsmażonego kurczaka oraz chrupiące paski tortilli. Posyp świeżą kolendrą i serem cheddar. Dodaj plasterki czerwonej cebulki oraz papryczki jalapeno.