Wypróbuj smakowity przepis na meksykańską zupę z klopsikami – sopa de albondigas. Dzięki licznym ziołom, przyprawom oraz jedynej w swoim rodzaju papryczce chipotle, zupa jest kusząco esencjonalna. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Praktykulinarni.
- 4 porcje
- Przygotowanie: 15 minut
- Gotowanie: 45 minut
- Porcja: 397 kcal
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
Klopsy:
- 2 łyżeczki przyprawy do fajity
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 70 g ryżu np. parboiled ugotowanego
- 1 jajko M
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżka mięty posiekanej
Zupa:
- 1 papryczka chipotle posiekana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula duża pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 1 papryka czerwona pokrojona w słupki
- 1 marchew duża pokrojona w plastry
- 300 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 150 g zielonego groszku mrożonego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1,2 l wody lub bulionu
- 1 łyżeczka oregano świeżego
- Sól, pieprz do smaku
Do podania:
- Marynowane papryczki jalapeno krojone
- Wrapy pszenne grillowane
- Limonka
- Kolendra posiekana
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mięso, ryż, kolendrę, miętę, przyprawę do fajity oraz jajko. Wilgotnymi dłońmi nabieraj masę i uformuj niewielkie klopsy.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj marchewkę i paprykę, a następnie smaż całość przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Do garnka dodaj paprykę chipotle, wlej przecier pomidorowy oraz wodę lub bulion. Zagotuj, a następnie wrzuć fasolkę oraz klopsy. Nie mieszaj i gotuj przez 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj zielony groszek i oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podawaj posypaną kolendrą, w towarzystwie papryczek jalapeno, ćwiartki limonki oraz kawałków wrapów.