fbpx

Sopa de Tortilla

1024 1024 Casa del Sur

Sopa de Tortilla

Sopa de tortilla to tradycyjna Meksykańska zupa, w której skład wchodzą pomidory, chili, ser, awokado i oczywiście niezastąpiona tortilla, która nadaje temu daniu niesamowitego smaku.

Czas przygotowania 30 min.  Ilość Porcji 2

Składniki:

  • 6 tortilli 20 cm 
  • 3 papryczki chipotle
  • 2 pomidory
  • olej roślinny
  • pół dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 awokado
  • 1 kulka mozzarelli
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ½ limonki
  • ¼ puszki kukurydzy
  • liście świeżej kolendry

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć pokrojone w 2 cm paski tortille. Smaż na średnim ogniu ok. 2 minut do uzyskania brązowego koloru. Wyjmij paski tortilli i osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  2. Na tej samej patelni podsmaż delikatnie cebulę do zeszklenia.
  3. Pomidory pokrojone w ćwiartki (bez gniazd nasiennych), papryczki chipotle, cebule, czosnek i oregano zblenduj na gładką maskę. Przełóż do garnka i gotuj przez 3 minuty, dolewając następnie bulion warzywny. Gotuj przez ok. 10 minut. Dodaj ¼ puszki kukurydzy. Gotuj jeszcze 5 minut.
  4. Awokado i mozzarellę pokrój na kwadraty, przełóż do misek, i zalej zupą. Dodaj sok z połowy limonki. Na wierzch wrzuć podsmażone paski tortilli i liście świeżej kolendry.

Kolendrę możesz zastąpić liśćmi epazote – komosy piżmowej – nada to daniu jeszcze większego aromatu,