Sopa de Tortilla
Sopa de tortilla to tradycyjna Meksykańska zupa, w której skład wchodzą pomidory, chili, ser, awokado i oczywiście niezastąpiona tortilla, która nadaje temu daniu niesamowitego smaku.
Czas przygotowania 30 min. Ilość Porcji 2
Składniki:
- 6 tortilli 20 cm
- 3 papryczki chipotle
- 2 pomidory
- olej roślinny
- pół dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 awokado
- 1 kulka mozzarelli
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 litr bulionu warzywnego
- ½ limonki
- ¼ puszki kukurydzy
- liście świeżej kolendry
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej na patelni i wrzuć pokrojone w 2 cm paski tortille. Smaż na średnim ogniu ok. 2 minut do uzyskania brązowego koloru. Wyjmij paski tortilli i osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Na tej samej patelni podsmaż delikatnie cebulę do zeszklenia.
- Pomidory pokrojone w ćwiartki (bez gniazd nasiennych), papryczki chipotle, cebule, czosnek i oregano zblenduj na gładką maskę. Przełóż do garnka i gotuj przez 3 minuty, dolewając następnie bulion warzywny. Gotuj przez ok. 10 minut. Dodaj ¼ puszki kukurydzy. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Awokado i mozzarellę pokrój na kwadraty, przełóż do misek, i zalej zupą. Dodaj sok z połowy limonki. Na wierzch wrzuć podsmażone paski tortilli i liście świeżej kolendry.
Kolendrę możesz zastąpić liśćmi epazote – komosy piżmowej – nada to daniu jeszcze większego aromatu,