fbpx

Taco bowl

1024 1024 Casa del Sur

Soczysty kurczak, chrupiące warzywa i pikantne dodatki – wszystko w formie kolorowego taco bowla. Z produktami Casa del Sur przygotujesz go bez wysiłku w mniej niż 40 minut. Za przepis dziękujemy Jak ja lubię jeść.

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 min
Ostrość: 1

Składniki:

  • 1 opakowanie Taco shells Casa del Sur 
  • 1/2 puszki Czarnej fasoli Casa del Sur
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 wędzonej papryki
  • 1/2 papryki słodkiej
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 papryka czerwona mniejsza
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 10 pomidorków cherry
  • 1/3 cebuli

Sos:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka majonezu

Guacamole:

  • 1 awokado
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól, pieprz
  • Kolendra na wierzch do dekoracji
  • 2-3 łyżki tartego cheddara na wierzch

 

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka zamarynuj w przyprawach, oliwie i przesmaż. 
  2. Następnie wlej bulion, dodaj koncentrat i duś ok 20 minut. 
  3. W międzyczasie muszle do taco wyłóż na blaszkę i podpiecz ok 15 min w 200’C.
  4. Gotowe mięso porwij na kawałki i wymieszaj z pozostałym sosem. 
  5. Warzywa pokrój, a czarną fasolę z puszki opłucz. 
  6. Wszystko umieść na talerzach bądź w podpieczonych muszlach. 
  7. Składniki na sos połącz. 
  8. Awokado rozgnieć i połącz z resztą dodatków. 
  9. Na wierzch bowla wyłóż trochę guacamole, sosu, cheddara, pokruszonych taco, kolendry i pyszny posiłek gotowy