Soczysty kurczak, chrupiące warzywa i pikantne dodatki – wszystko w formie kolorowego taco bowla. Z produktami Casa del Sur przygotujesz go bez wysiłku w mniej niż 40 minut. Za przepis dziękujemy Jak ja lubię jeść.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 35 min
Ostrość: 1
Składniki:
- 1 opakowanie Taco shells Casa del Sur
- 1/2 puszki Czarnej fasoli Casa del Sur
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 wędzonej papryki
- 1/2 papryki słodkiej
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml bulionu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 papryka czerwona mniejsza
- 1/2 puszki kukurydzy
- 10 pomidorków cherry
- 1/3 cebuli
Sos:
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka majonezu
Guacamole:
- 1 awokado
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól, pieprz
- Kolendra na wierzch do dekoracji
- 2-3 łyżki tartego cheddara na wierzch
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka zamarynuj w przyprawach, oliwie i przesmaż.
- Następnie wlej bulion, dodaj koncentrat i duś ok 20 minut.
- W międzyczasie muszle do taco wyłóż na blaszkę i podpiecz ok 15 min w 200’C.
- Gotowe mięso porwij na kawałki i wymieszaj z pozostałym sosem.
- Warzywa pokrój, a czarną fasolę z puszki opłucz.
- Wszystko umieść na talerzach bądź w podpieczonych muszlach.
- Składniki na sos połącz.
- Awokado rozgnieć i połącz z resztą dodatków.
- Na wierzch bowla wyłóż trochę guacamole, sosu, cheddara, pokruszonych taco, kolendry i pyszny posiłek gotowy