Poznajcie wariację naszego kucharza Jarka Owczarczyka na kwintesencję meksykańskiego dania — taco. Połączenie łososia, awokado i zielonej papryczki jalapeno to smakowa przyjemność dla naszego podniebienia.
- 4 porcje
- Czas: 60 min
- Poziom trudności: 2
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 200 g filetu z łososia bez skóry pokrojonego w kostkę 1×1 cm
- ½ szklanki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy
Guacamole:
- 1 łyżka papryki Jalapeno zielonej krojonej
- 2 dojrzałe awokado (najlepiej odmiany Hass)
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- 8 pomidorków cherry pokrojonych na pół
- Sok z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
Do podania:
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 mały pęczek kolendry
Ciasto na taco:
- 200 g mąki pszennej + ½ szklanki do podsypywania
- 100 g żółtej mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki soli drobnoziarnistej
- 60 g roztopionego masła
- 185 ml mleka
- 2 łyżki oliwy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Łososia przełóż do miski, zalej sokiem z cytryny i zostaw na 15 minut. Potem wyłóż na sitko i odcedź z nadmiaru soku, a następnie wymieszaj z oliwą, dopraw sola i pieprzem.
- Przygotuj ciasto na taco: wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto tak, aby było gładkie i nie kleiło się do rąk. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych kawałków, uformuj z nich kulki i każdą rozwałkuj na cienkie placuszki o grubości ok. 3 mm. Następnie patelnię wysmaruj oliwą i usmaż placki.
- Przygotuj guacamole: do miski przełóż pokrojone awokado, skrop je sokiem z limonki, rozgnieć i wymieszaj z solą i pieprzem. Następnie dodaj cebulę, pomidorki i całość wymieszaj z kolendrą.
- Upieczone placuszki posmaruj guacamole, potem ułóż łososia, dodaj kukurydzę, odrobinę posiekanej papryki jalapeno i całość udekoruj świeżą kolendrą.
TIP: Ciasto możesz zastąpić gotowymi Taco shells.