fbpx

Tacos z krewetkami

1024 1024 Casa del Sur

Meksykańska fiesta w ekspresowym tempie? Wypróbuj przepis od Odżywiaj się zdrowo i przygotuj smakowite, chrupiące tacos z krewetkami, awokado i papryczkami jalapeno. Sprawdzą się nie tylko podczas spotkania ze znajomymi, ale również jako sylwestrowa przekąska lub wyjątkowy lunch.

  • 8 porcji
  • przygotowanie 20 minut
  • Poziom łatwości: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

Sos chipotle mayo:

  • ½ papryczki chipotle drobno posiekanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka wody

TIP: Do sosu chipotle mayo możesz dodać 2 łyżeczki zalewy z papryczek chipotle.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj przyprawę do tacos i oliwę. Dodaj krewetki i dokładnie natrzyj je marynatą. Rozgrzej patelnię i podsmaż je po 30 sekund z każdej strony.
  2. W misce wymieszaj awokado, cebulę, mango, sok z limonki oraz kolendrę.
  3. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Taco shells wyłóż na blachę i podpiecz przez 4 minuty. Możesz je również podgrzać na patelni.
  5. Do ciepłych muszli nałóż salsę z awokado i mango, dodaj krewetki, jalapeno oraz sos chipotle mayo.