Meksykańska fiesta w ekspresowym tempie? Wypróbuj przepis od Odżywiaj się zdrowo i przygotuj smakowite, chrupiące tacos z krewetkami, awokado i papryczkami jalapeno. Sprawdzą się nie tylko podczas spotkania ze znajomymi, ale również jako sylwestrowa przekąska lub wyjątkowy lunch.
- 8 porcji
- przygotowanie 20 minut
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 łyżeczka przyprawy do tacos
- 1 Op. Taco shells
- 1 łyżka papryczek jalapeno krojonych
- 1 łyżka soku z limonki
- 250 g krewetek
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- ½ mango pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka kolendry drobno posiekanej
Sos chipotle mayo:
- ½ papryczki chipotle drobno posiekanej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka wody
TIP: Do sosu chipotle mayo możesz dodać 2 łyżeczki zalewy z papryczek chipotle.
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj przyprawę do tacos i oliwę. Dodaj krewetki i dokładnie natrzyj je marynatą. Rozgrzej patelnię i podsmaż je po 30 sekund z każdej strony.
- W misce wymieszaj awokado, cebulę, mango, sok z limonki oraz kolendrę.
- W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos.
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Taco shells wyłóż na blachę i podpiecz przez 4 minuty. Możesz je również podgrzać na patelni.
- Do ciepłych muszli nałóż salsę z awokado i mango, dodaj krewetki, jalapeno oraz sos chipotle mayo.