fbpx

Wege burrito z pieczonym kalafiorem i salsą meksykańską

1024 1023 Casa del Sur

Burrito w wersji wege? Nic prostszego! Swoją propozycje przepisu na to meksykańskie danie  przygotowała Karolina Kos. Połączenie chrupiącego kalafiora, kremowego awokado i chipotle mayo to gwarancja ciekawych doznań smakowych.

  • 6 porcji
  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Poziom trudności: 2
  • Poziom ostrości: 1

SKŁADNIKI:

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Kalafiora umyj, odkrój różyczki, a każdą z nich podziel na mniejsze kawałki. Dodaj sos sojowy, oliwę, 2 łyżeczki przyprawy do burrito i mieszaj aż dodatki dokładnie pokryją kalafiora. Ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, skrop sokiem wyciśniętym z ¼ limonki i włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
  2. Zacznij przygotowywać pastę. Miękkie awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Wrzuć do wysokiego naczynia, a następnie dodaj pęczek kolendry, trochę soli i pieprzu oraz sok z połowy limonki. Zmiksuj na gładką pastę blenderem ręcznym.
  3. Paprykę i cebulę pokrój. Na małej patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj warzywa i smaż, aż zmiękną.
  4. Przygotuj chipotle mayo – w miseczce połącz 100 ml majonezu wegańskiego, 2 łyżeczki zalewy z papryczek chipotle i jedną sztukę samej papryczki. Dodaj sok z ¼ limonki, szczyptę soli i pieprzu i zmiksuj.
  5. Na środek każdej tortilli rozsmaruj łyżkę pasty z awokado, nałóż porcję pieczonego kalafiora, warzyw, oraz po łyżce czarnej fasoli i kukurydzy. Zwiń placki i lekko je podgrzej na patelni (grillowej lub zwykłej). Gotowe burrito podawaj z salsą meksykańską i chipotle mayo.