Wegetariańska kuchnia meksykańska
Dieta wegetariańska zyskuje coraz większą popularność na całym świecie w tym również Polsce. Stajemy się coraz bardziej świadomi wpływu, masowej produkcji mięsa, na degradację środowiska i na nasze zdrowie. Osoby, które decydują się zrezygnować lub chociaż ograniczyć mięso w swojej diecie, często, na każdym etapie swojej wegetariańskiej drogi, zmagają się z brakiem pomysłu na równie smaczne i pełnowartościowe posiłki. Warto więc w swojej codziennej kuchni czerpać inspiracje z całego kulinarnego świata, oferującego bogactwo różnorodnych smaków. Świetną propozycją jest kuchnia meksykańska i produkty marki Casa de Mexico, wśród których występują produkty dla wegetarian, z których można skomponować zarówno główne dania jak i smaczne meksykańskie przekąski wegetariańskie.
O czym pamiętać aby prawidłowo zbilansować dietę wegetariańską?
Podstawą każdej diety, w tym diety wegetariańskiej powinny być warzywa. Stanowią one źródło witamin, składników mineralnych i błonnika, chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi, mają pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy i prace jelit. Mogą stanowić samodzielne dania taki jak sosy warzywne, sałatki, a także można przygotować z nich pasty do kanapek czy przekąsek. W ofercie Casa de Mexico znajdziesz:
Dla uwypuklenia i uatrakcyjnienia smaku warzyw warto używać przypraw i ziół. Oprócz smaku wnoszą one dodatkową wartość do posiłków, np. kmin rzymski, tymianek, oregano i kolendra wspomagają trawienie, a papryka chilli, czosnek działają przeciwzapalnie wzmacniając między innymi odporność. Kuchnia meksykańska słynie z tych przypraw i ich wyraźnych smaków, dlatego nie tylko do potraw mięsnych, ale także wegetariańskich polecamy oryginalne mieszanki meksykańskich przypraw:
W prawidłowo zbilansowanej diecie wegetariańskiej nie powinno zabraknąć warzyw strączkowych takich jak fasola, soczewica lub ciecierzyca. Warzywa strączkowe są doskonałą alternatywą dla mięsa, gdyż posiadają one wysoką zawartość białka oraz składników mineralnych, w szczególności żelaza, błonnika, cynku, selenu i magnezu. Kuchnia meksykańska słynie z potraw z dodatkiem fasoli. Fasola stanowi doskonały dodatek do sałatek, zup, sosów i nachosów dlatego też nie mogło jej zabraknąć w ofercie Casa de Mexico pod postacią pysznych past:
Przepis na pyszne danie meksykańskie, wegetariańskie znajdziesz tutaj: