Szukacie pomysłu na szybki i pyszny lunch, obiad lub śniadanie? Paula_od_kuchni przychodzi z pomocą. Łapcie przepis na chrupiące wrapy z kąskami kurczaka i lekką nutą pikanterii, którą nadają zielone papryczki jalapeno.
- Liczba porcji: 6
- Czas przygotowania: 45 min
Składniki:
- 80 g Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico
- opakowanie Wrapów pszennych 20 cm Casa de Mexico
- 500 g piersi z kurczaka
- 250 g jogurtu naturalnego
- płaska łyżeczka oregano, płaska łyżeczka wędzonej papryki, płaska łyżeczka bazylii
- szczypta soli do oprószenia kurczaka
- sos: 100 g jogurtu naturalnego, 200 g majonezu, ząbek czosnku, szczypta soli
- 100 g pomidorków przekrojonych na pół
- 100 g ogórka zielonego pokrojonego w plastry
- kilka liści porwanej sałaty lodowej
- 150 g rozgniecionych płatków kukurydzianych
- 50 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i odstaw. Przygotuj marynatę do mięsa: jogurt wymieszaj z przyprawami.
- Kurczaka wrzuć do marynaty, wymieszaj i zostaw na min. pół godziny.
- Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z resztą składników.
- Kurczaka obtocz w płatkach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach ok. 25-30 minut.
- Wrapa posmaruj sosem czosnkowym, ułóż sałatę, kurczaka, resztę warzyw i zawiń.