fbpx

Wrapy z kąskami kurczaka i papryką jalapeno

1024 1024 Casa del Sur

Szukacie pomysłu na szybki i pyszny lunch, obiad lub śniadanie? Paula_od_kuchni przychodzi z pomocą. Łapcie przepis na chrupiące wrapy z kąskami kurczaka i lekką nutą pikanterii, którą nadają zielone papryczki jalapeno.

  • Liczba porcji: 6
  • Czas przygotowania: 45 min

Składniki:

  • 80 g Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico
  • opakowanie Wrapów pszennych 20 cm Casa de Mexico
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • płaska łyżeczka oregano, płaska łyżeczka wędzonej papryki, płaska łyżeczka bazylii
  • szczypta soli do oprószenia kurczaka
  • sos: 100 g jogurtu naturalnego, 200 g majonezu, ząbek czosnku, szczypta soli
  • 100 g pomidorków przekrojonych na pół
  • 100 g ogórka zielonego pokrojonego w plastry
  • kilka liści porwanej sałaty lodowej
  • 150 g rozgniecionych płatków kukurydzianych
  • 50 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i odstaw. Przygotuj marynatę do mięsa: jogurt wymieszaj z przyprawami.
  2. Kurczaka wrzuć do marynaty, wymieszaj i zostaw na min. pół godziny.
  3. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z resztą składników.
  4. Kurczaka obtocz w płatkach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach ok. 25-30 minut.
  5. Wrapa posmaruj sosem czosnkowym, ułóż sałatę, kurczaka, resztę warzyw i zawiń.