Ten przepis to połączenie chrupiącego makaronu, soczystych warzyw i wyrazistych mini pulpecików w pikantnej przyprawie Chilli con carne, które sprawi, że Twoje podniebienie będzie błagać o więcej! Za przepis dziękujemy yummy_fotografia_kulinarna.
- Czas przygotowania: 60 minut
- Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 łyżka Przyprawy Chilli con carne Casa de Mexico
- 400 g Makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą House of Asia
- 500 g mięsa mielonego z indyka lub z wołowiny
- 150 g mrożonego groszku
- 250 g szpinaku baby
- 1 zielony ogórek
- 1 jajko
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła i oliwy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Przełóż drobno pokrojoną szalotka i zeszklij. Odstaw do wystudzenia.
- Mięso mielone posól, popierz, dodaj 1 łyżkę przyprawy chilli con carne, słodką paprykę, jajko oraz przestudzoną szalotkę. Wymieszaj i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotuj pulpeciki na parze.
- Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą, dodaj szczyptę soli i odstaw na 6 minut.
- Ogórka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Groszek przesyp do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj ok. 6 minut następnie odcedź.
- W miseczce wymieszaj oliwę, miód, sok z cytryny oraz musztardę. Całość wymieszaj do połączenia się składników.
- W miskach rozłóż po garści świeżego szpinaku, ugotowany makaron, pokrojonego ogórka, groszek oraz ugotowane pulpeciki. Sałatkę polej sosem i lekko wymieszaj.