fbpx

Zielona sałatka makaronowa z fit mini pulpecikami w przyprawie Chilli con carne Yummy_fotografia_kulinarna

1024 1024 Casa del Sur

Ten przepis to połączenie chrupiącego makaronu, soczystych warzyw i wyrazistych mini pulpecików w pikantnej przyprawie Chilli con carne, które sprawi, że Twoje podniebienie będzie błagać o więcej! Za przepis dziękujemy yummy_fotografia_kulinarna.

  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Ilość porcji: 4

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Przełóż drobno pokrojoną szalotka i zeszklij. Odstaw do wystudzenia.
  2. Mięso mielone posól, popierz, dodaj 1 łyżkę przyprawy chilli con carne, słodką paprykę, jajko oraz przestudzoną szalotkę. Wymieszaj i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Ugotuj pulpeciki na parze.
  3. Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą, dodaj szczyptę soli i odstaw na 6 minut.
  4. Ogórka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  5. Groszek przesyp do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj ok. 6 minut następnie odcedź.
  6. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, sok z cytryny oraz musztardę. Całość wymieszaj do połączenia się składników.
  7. W miskach rozłóż po garści świeżego szpinaku, ugotowany makaron, pokrojonego ogórka, groszek oraz ugotowane pulpeciki. Sałatkę polej sosem i lekko wymieszaj.