Nadeszła jesień a wraz z nią długo wyczekiwany sezon na dynię. Zupa dyniowa z dodatkiem sosu z zielonej papryczki jalapeno będzie idealną propozycją na rozgrzewającą potrawę. Zerknijcie na prosty przepis od Diana Kowalczyk Mientablog.com
- 2 porcje
- Czas przygotowania: 35 min
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 1 łyżka ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeño
- 200 g marchewki
- 250 g dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- spora szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeño
- 3-4 kromki ulubionego pieczywa
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 łyżki posiekanego lub startego sera cheddar
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
- Obrane marchewki pokrój w plasterki, dynię w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.Dodaj przyprawy i duś wszystko na maśle przez 5 minut.
- Następnie zalej bulionem i gotujemy 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i ostrym sosem Casa de Mexico. Na koniec całość zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.
- Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie, aż będzie chrupiący i posyp natką pietruszki.
- Zupę przelej do misek. Każdą porcję podaj z łyżką śmietany, cheddarem, pestkami dyni i ostrym sosem.