Nadeszła jesień a wraz z nią długo wyczekiwany sezon na dynię. Zupa dyniowa z dodatkiem sosu z zielonej papryczki jalapeno będzie idealną propozycją na rozgrzewającą potrawę. Zerknijcie na prosty przepis od Diana Kowalczyk Mientablog.com
- 2 porcje
 - Czas przygotowania: 35 min
 - Poziom ostrości: 2
 
Składniki:
- 1 łyżka ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeño
 - 200 g marchewki
 - 250 g dyni
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżka masła
 - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
 - 1/2 łyżeczki mielonego kminu
 - 1/2 łyżeczki kurkumy
 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 600 ml bulionu warzywnego
 - 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
 - spora szczypta soli
 
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki ostrego sosu z zielonej papryki Jalapeño
 - 3-4 kromki ulubionego pieczywa
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - 1 łyżka pestek dyni
 - 2 łyżki posiekanego lub startego sera cheddar
 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
 
Sposób przygotowania:
- Obrane marchewki pokrój w plasterki, dynię w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.Dodaj przyprawy i duś wszystko na maśle przez 5 minut.
 - Następnie zalej bulionem i gotujemy 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i ostrym sosem Casa de Mexico. Na koniec całość zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.
 - Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie, aż będzie chrupiący i posyp natką pietruszki.
 - Zupę przelej do misek. Każdą porcję podaj z łyżką śmietany, cheddarem, pestkami dyni i ostrym sosem.
 
