fbpx

Domowe nachos z guacamole

1021 1024 Casa del Sur

Wypróbuj jedną z najlepszych opcji na wyjątkowy wieczór ze znajomymi – nachos! A te domowe, stworzone według własnych preferencji smakowych smakują najlepiej. Podaj je z własnoręcznie przygotowanym dipem guacamole z awokado, limonką i aromatyczną kolendrą.  Przepis powstał przy współpracy z Praktykulinarni.

  • 4 porcje
  • Przygotowanie: 10 minut
  • Gotowanie: 30 minut

Składniki:

Guacamole:

  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 awokado miękkie
  • ½ cebuli czerwonej pokrojonej w kosteczkę
  • 8 pomidorków koktajlowych drobno pokrojonych
  • 2 łyżki kolendry posiekanej
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany

Sposób przygotowania:

  1. Wrapy potnij nożyczkami lub nożem na małe trójkąty.
  2. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Nachos przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie oprósz je ostrą papryką, Piecz przez około 15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nachosy się nie przypalają. Gdy będą gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Do miseczki włóż awokado i rozgnieć je widelcem. Dodaj sok z limonki, drobno posiekaną cebulę, pokrojone w małą kostkę pomidorki, kolendrę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Możesz przyprawić szczyptą soli.
  4. Nachosy podawaj z guacamole oraz salsami.