Kiedy posmakujecie kanapki z jackfruitem skąpanym w sosie teriaki i BBQ nie będziecie chcieli jeść nic innego. Taka kanapka w połączeniu z rozpływającym się camembertem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Koniecznie wypróbujcie przepis w domu.
- 2 porcje
- Czas: 25 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 łyżeczka Ostrego sosu BBQ z papryki Jalapeno
- 400 g Jackfruita zielonego szarpanego QF
- 100 ml Sosu Teriyaki House of Asia
- 4 kromki żytniego pieczywa (lub innego)
- 100 g sera camembert pokrojonego w plastry
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 średnia biała cebula pokrojona w piórka
- 1 pomidor obrany ze skórki pokrojony w plastry
- 1 upieczony burak pokrojony w plastry
- 4 liście sałaty karbowanej
- 50 g masła
- 4 łyżki oleju
- 50 ml wody
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jackfruita przełóż na sitko, dobrze wypłucz pod zimna wodą, następnie odciśnij z jej nadmiaru.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż jackfruita z białą cebulą przez około 10 minut, tak aby jackfruit się dobrze zarumienił. Dodaj sos teriyaki, wodę i duś, aż woda odparuje, potem dopraw ostrym sosem BBQ. Przełóż do miski.
- Kromki pieczywa posmaruj masłem, następnie ułóż ser camembert i smażonego jackfruita. Kanapki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-6 minut. Następnie wyjmij i dodaj pozostałe składniki: buraka, pomidora, czerwoną cebulę, sałatę i przykryj drugą kromką. Gotową kanapkę przekrój na pół
TIP: Aby nadać jeszcze więcej smaku użyj Salsy meksykańskiej czerwonej.