fbpx

Straszne tacos z pikantną wołowiną i sosem guacamole

1023 1024 Casa del Sur

Macie ochotę na strasznie, pyszną przekąskę? Tak myśleliśmy! Dlatego mamy dla Was pomysł na tacosy szczęki z krwistymi zębami od Kuchnia Bułki.

  • Czas przygotowania: 1h 15min
  • Stopień ostrości: średni
  • Stopień trudności: łatwy

Składniki (10 sztuk):

Pikantna wołowina:

Guacamole:

  • 10 szt. Taco
  • 2 szt. dojrzałego awokado
  • sok z 1,5 sztuki limonki
  • 1 szt. czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • Sól – do smaku
  • Świeża kolendra – kilkanaście gałązek
  • 2 szt. mozzarelli

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

Pikantna wołowina:

  1. Olej rozgrzej na patelni, wrzuć mieloną wołowinę i smaż ją na dużym ogniu. Kiedy mięso prawie się zetnie, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do momentu, aż cebula i czosnek zmiękną.
  2. Mięso dopraw solą, pieprzem i przyprawą do taco. Całość zalej passatą pomidorową, wymieszaj i gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez 40 minut, aż cały płyn z pomidorów wyparuje.
  3. Sos dopraw finalnie solą, pieprzem, przyprawą do taco, sosem z czerwonej papryczki jalapeno i wymieszaj.

Guacamole: Do miski wrzuć wszystkie składniki na guacamole. Przy pomocy widelca rozgnieć awokado i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Straszne zęby: Z mozzarelli wytnij kawałki sera na kształt zębów.

Tacosy:

  1. Do środka muszli na jedną stronę włóż guacamole, a na drugą pikantną wołowinę.
  2. Następnie ułóż straszne zęby i polej je krwistym, ostrym sosem.
  3. Tacosy udekoruj świeżą kolendrą.