Macie ochotę na strasznie, pyszną przekąskę? Tak myśleliśmy! Dlatego mamy dla Was pomysł na tacosy szczęki z krwistymi zębami od Kuchnia Bułki.
- Czas przygotowania: 1h 15min
- Stopień ostrości: średni
- Stopień trudności: łatwy
Składniki (10 sztuk):
Pikantna wołowina:
- 2 łyżeczki sosu z czerwonej papryki Jalapeno
- 15g – przyprawy do Taco
- 700g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szt. cebuli
- 4 ząbki czosnku
- Sól/pieprz – do smaku
- 700g passaty pomidorowej
Guacamole:
- 10 szt. Taco
- 2 szt. dojrzałego awokado
- sok z 1,5 sztuki limonki
- 1 szt. czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20 ml oliwy z oliwek
- Sól – do smaku
- Świeża kolendra – kilkanaście gałązek
- 2 szt. mozzarelli
Do dekoracji:
- Sos z czerwonej papryki Japaleno
- Świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Pikantna wołowina:
- Olej rozgrzej na patelni, wrzuć mieloną wołowinę i smaż ją na dużym ogniu. Kiedy mięso prawie się zetnie, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż do momentu, aż cebula i czosnek zmiękną.
- Mięso dopraw solą, pieprzem i przyprawą do taco. Całość zalej passatą pomidorową, wymieszaj i gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez 40 minut, aż cały płyn z pomidorów wyparuje.
- Sos dopraw finalnie solą, pieprzem, przyprawą do taco, sosem z czerwonej papryczki jalapeno i wymieszaj.
Guacamole: Do miski wrzuć wszystkie składniki na guacamole. Przy pomocy widelca rozgnieć awokado i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Straszne zęby: Z mozzarelli wytnij kawałki sera na kształt zębów.
Tacosy:
- Do środka muszli na jedną stronę włóż guacamole, a na drugą pikantną wołowinę.
- Następnie ułóż straszne zęby i polej je krwistym, ostrym sosem.
- Tacosy udekoruj świeżą kolendrą.