Świętuj z nami SoboTaco! Nasz szef kuchni przygotował kolejną propozycję na tę wyjątkową okazję. Wołowina w towarzystwie czarnej fasoli, ostrego sosu z czerwonej papryki jalapeno otoczona zgrillowaną tortillą – koniecznie odkryj to pyszne połączenie.
- 4 porcje
- Czas: 60 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 opakowanie Tortilla wraps
- 2 łyżeczki przyprawy do Taco
- 2 łyżeczki ostrego sosu z czerwonej papryki Jalapeno
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 łyżka pasty z czosnku lub 2-3 posiekane ząbki
- 400 g mielonej wołowiny
- 3-4 pomidory
- 2 szt. awokado odmiany Hass
- 1 średnia cebula pokrojona w piórka
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 limonka pokrojona w kostkę
Sposób przygotowania:
- Wołowinę podsmaż na oliwie z cebulą i czosnkiem przez 5-6 minut, dodaj pokrojone pomidory i smaż aż mięso będzie miękkie, pod koniec dodaj wypłukaną wcześniej czarną fasolę. Całość dopraw do smaku kminem, przyprawą do taco, świeżą kolendrą i dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia.
- Wrapy z tortilli grilluj na suchej patelni aż się zarumienią. Następnie wytnij z nich mniejsze kółka, złóż na pół i włóż do szklanki, tak aby nadać kształt muszli – w ten sposób zastąpisz taco shells.
- Awokado obierz, posiekaj w kostkę i dodaj pozostałą cebulę, dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną soku z limonki i sosem z ostrej papryki jalapeno.
- Do muszli nałóż farsz z awokado, wołowinę, a na końcu posyp kolendrą oraz skrop sokiem z limonki.