fbpx

Warstwowa zapiekanka z tortilii

1024 1024 Casa del Sur

Czeka Cię spotkanie ze znajomymi i nie masz pomysły czym ich poczęstować? fotografkaa  przychodzi z pomocą! Wystarczy kilka składników, 30 minut i danie idealne do dzielenia się będzie gotowe. Dodatek naszej papryki chipotle nada niesamowitego, dymnego aromatu, a przyprawa do buritto jeszcze bardziej go podkręci.

  • Ilość porcji: 6
  • Czas przygotowania: 30 MIN
  • Poziom ostrości: 2

Składniki:

Sposób użycia:

  1. Pieczarki pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Pieczarki przełóż na patelnię i zostaw na 3 minuty. Po tym czasie delikatnie je wymieszaj.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do pieczarek. Dodaj szpinak i smaż całość do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Dodaj paprykę chipotle, odcedzoną fasolę, sos BBQ, przyprawę do burito oraz bazylię i miętę. Całość wymieszaj.
  3. Dno formy do ciasta posmaruj oliwą. Ułóż na nim jeden placek tortilli. Na placek nałóż ⅓ farszu. Całość posyp ⅓ startej mozzarelli i przykryj kolejnym plackiem tortilli. Czynność powtórz jeszcze 2 razy. Na ostatni placek nałóż ostatnią część mozzarelli i posyp wierzch startym cheddarem. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piecz przez 20 minut.