Czeka Cię spotkanie ze znajomymi i nie masz pomysły czym ich poczęstować? fotografkaa przychodzi z pomocą! Wystarczy kilka składników, 30 minut i danie idealne do dzielenia się będzie gotowe. Dodatek naszej papryki chipotle nada niesamowitego, dymnego aromatu, a przyprawa do buritto jeszcze bardziej go podkręci.
- Ilość porcji: 6
- Czas przygotowania: 30 MIN
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 400 g czarnej fasoli
- ½ łyżeczki przyprawy do burrito
- 1 puszka papryki chipotle
- 4 sztuki tortilla wraps
- 10 g ostrego sosu z papryki japlapeno BBQ
- 250 g brązowych pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 15 g seru cheddar
- 150 g mozzarelli
- 100 g szpinaku baby
- 5 g świeżej bazyli
- 2 g świeżej mięty
Sposób użycia:
- Pieczarki pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Pieczarki przełóż na patelnię i zostaw na 3 minuty. Po tym czasie delikatnie je wymieszaj.
- Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do pieczarek. Dodaj szpinak i smaż całość do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Dodaj paprykę chipotle, odcedzoną fasolę, sos BBQ, przyprawę do burito oraz bazylię i miętę. Całość wymieszaj.
- Dno formy do ciasta posmaruj oliwą. Ułóż na nim jeden placek tortilli. Na placek nałóż ⅓ farszu. Całość posyp ⅓ startej mozzarelli i przykryj kolejnym plackiem tortilli. Czynność powtórz jeszcze 2 razy. Na ostatni placek nałóż ostatnią część mozzarelli i posyp wierzch startym cheddarem. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piecz przez 20 minut.