Przygotuj razem z nami i Zuzanną meksykańską ucztę. Dodaj do potrawki ostrego sosu z czerwonych papryczek jalapeno, który nada unikatowego i pikantnego smaku.
- Liczba porcji: 4
- Czas przygotowania: 1 godzina
- Poziom ostrości: średnio pikantne
Składniki:
- 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
- 1 łyżka Ostrego sosu BBQ z papryki Jalapeno Casa de Mexico
- 200 g chorizo
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
Do podania:
- Chipsy Nachos kukurydziane solone Casa de Mexico – wedle uznania
- natka świeżej kolendry
- po łyżeczce: soli, słodkiej papryki mielonej, kuminu
Przygotowanie:
- Kukurydzę i fasolę odcedź z zalewy. Cukinię i paprykę pokrój w kostkę, cebulę w pióra, chorizo w plasterki.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć chorizo, cebulę i smaż, aż lekko się zrumienią. Dodaj cukinię, paprykę, przyprawy, wymieszaj i smaż, aż warzywa lekko zmiękną.
- Dodaj fasolę, kukurydzę, pomidory, koncentrat, wodę oraz łyżkę sosu BBQ. Wymieszaj, przykryj i duś przez ok. 10 min, aż powstanie gęsty sos. Podawaj ze świeżą kolendrą i nachosami.