Łap szybki i prosty pomysł na bataty z pikantnym akcentem. Wystarczy upiec bataty z jajkiem i polać naszym ostrym sosem BBQ, który nada ciekawego, dymnego posmaku. Dziękujemy za przepis Edyta Dyduch.
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- Ostry Sos BBQ z papryki Jalapeno Casa de Mexico -wedle uznania
- 2 łyżeczki Salsy verde zielonej Casa de Mexico
- jeden duży batat
- dwa jajka
- 2 łyżeczki salsy verde
- sos jalapeno bbq do polania
- świeża kolendra
- sól
Przygotowanie:
- Batata dokładnie umyj i przekrój na pół. W każdej połówce wydrąż dziurę, posyp solą i nałóż po łyżeczce salsy verde.
- Gotowe bataty włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz, aż zmiękną. Ok. 15-20 minut.
- Wyciągnij bataty z piekarnika, wbij po jednym jajku do każdej połówki i piecz jeszcze, chwilę aż białko jaja się zetnie.
- Bataty podawaj posypane świeżą kolendrą oraz polane sosem bbq.