Zaskakujące, nietuzinkowe i pyszne! Takie właśnie są burgery od Deliciousplace.pl. Natalia do ich przygotowania użyła produktów Casa de Mexico i dzięki temu ich smak jest lekko pikantny, aromatyczny wprost przepyszny. Przygotujcie je na halloweenową imprezę, a z pewnością oczarujecie gości smakiem i wyglądem dania.
- Czas przygotowania: 30 min
- Ilość porcji: 2
- Poziom ostrości: 1
Składniki na kotlety:
- 1 łyżka Przyprawy chili con carne Casa de Mexico
- 350 g mielonego karku wołowego
- 1/2 małej czerwonej cebuli drobno posiekanej
- 1 łyżka oleju do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
- 1 łyżka Sosu z kolendrą i miętą House of Asia
- 1 łyżka Ostrego sosu BBQ z papryki Jalapeno Casa de Mexico
- 2 bułki do burgerów
- 1/2 awokado
- 3 łyżki majonezu
- 4 plastry czerwonej cebuli
- 2 plastry pomidora
- 4-6 plasterków sera cheddar
- 4 liście sałaty strzępiastej
Do dekoracji:
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 czarne oliwki
Sposób przygotowania:
- Do mięsa dodaj przyprawę chili con carne, sól, pieprz oraz cebulę, wymieszaj i uformuj w dłoniach 2 kotlety.
- 3 łyżki majonezu połącz z sosem z kolendry i mięty, a awokado przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem na papkę.
- Bułki przekrój na pół, połóż na suchej rozgrzanej patelni i zrumień. Następnie włóż na 3 minuty do rozgrzanego piekarnika. W górnych częściach bułek zrób po dwie dziurki na „oczy”.
- Kotlety smaż na oleju 3 minuty z jednej strony, następnie przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Na burgerach połóż po 2-3 plastry cheddara i przykryj patelnię pokrywką na minutę, po tym czasie zdejmij kotlety z patelni.
- Wewnętrzną stronę bułek smaruj sosem majonezowo-kolendrowym. Układaj kolejno: liście sałaty, pastę z awokado, plaster pomidora, kotlet, sos jalapeno bbq i na końcu plastry cebuli. Przykryj burgery wierzchami bułek. Otwory na oczy wypełnij majonezem i przyklej oczka z pokrojonych czarnych oliwek.