Zupa meksykańska z czarną fasolą i musem z awokado
Łap przepis na meksykańską zupę, która będzie idealną potrawą na spotkania ze znajomymi. Aromatyczna, sycąca i przepięknie wyglądająca pozycja to pomysł od Yummy_fotorgafia_kulinarna.
- Porcje: 4
- Czas: 40 min
Składniki:
- 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
- 2 łyżeczki Przyprawy chilli con carne Casa de Mexico
- 2 – 3 łyżeczki Ostrego sosu z zielonej papryki jalapeno Casa de Mexico
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki masła ghee lub innego tłuszczu
- 1 cebula drobno pokrojona w kostkę
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 1 papryka zielona pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czosnku pokrojone na plastry
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- szczypta cukru
do podania:
- Kolendra
- Limonka
Mus z awokado:
- 1 awokado
- Sól
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- W garnku na łyżce masła ghee lub innego tłuszczu zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i plastry czosnku. Dodaj mięso i podsmaż.
- Wsyp przyprawy poza cukrem i sosem z papryczki jalapeno. Wymieszaj i dodaj do mięsa papryki, odsączoną fasolę oraz kukurydzę.
- Zalej bulionem i passatą pomidorową, dodaj również pomidory z puszki i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, sosem z papryczki jalapeno i szczyptą cukru. Wymieszaj i gotuj jeszcze bez przykrycia przez ok. 5 min.
- Awokado obierz i zblenduj na mus z sokiem z cytryny. Dopraw solą.
- Zupę przelej do miseczek, podaj z musem z awokado, kolendrą i limonką.