Delikatna i aromatyczna dynia przyprawiona przyprawą do burrito to rozgrzewająca propozycja na kolację lub obiad. Sprawdź i przekonaj się, jakie to danie jest pyszne. Za przepis dziękujemy Fotografkaa.
- Ilość porcji: 2
- Czas przygotowania 30 mi
Składniki:
- 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
- 1 łyżeczka Przyprawy do burrito Casa de Mexico
- 1 średniej wielkości dynia piżmowa
- 400 g mielonej wołowiny
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1 mała żółta cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
Dodatki:
- Ostry sos BBQ z papryki Jalapeno Casa de Mexico
- 1 świeże awokado
- pół czerwonej cebuli
- kilka małych pomidorków koktajlowych
- pół szklanki tartego sera cheddar
- świeże listki kolendry
Przygotowanie:
- Dynię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki z gniazda nasiennego i pokrop dynię odrobiną oliwy oraz soli. Połóż dynię w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. Piecz dynię przez około 1 h do miękkości.
- W czasie pieczenia przygotuj chilli. Na 2 łyżkach oliwy krótko podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak warzywa się zeszklą, dodaj mieloną wołowinę i podsmażaj, aż mięso przestanie być surowe. Wtedy dodaj passatę pomidorową, czerwoną fasolę z puszki i przyprawę do burrito. Podgrzewaj jeszcze około 15-20 minut aż sos się zredukuje i chilli nabierze smaku.
- Po upieczeniu wyjmij dynie z piekarnika. Do dyni dodaj chilli con carne, zapewne zostanie ci jeszcze 1-2 porcje. Dodaj pomidorki przekrojone na pół, wszystko posyp tartym serem cheddar.
- Wstaw dynie ponownie do piekarnika i zapiekaj około 10-12 minut aż dynia będzie ciepła, a ser się stopi i zarumieni.
- Wyjmij dynie, posyp listkami świeżej kolendry, posiekaną czerwoną cebulą, awokado pokrojonym w kostkę i podawaj z ostrym sosem BBQ z papryki jalaeno.