fbpx

Dynia z przyprawą do burrito

1024 1024 Casa del Sur

Delikatna i aromatyczna dynia przyprawiona przyprawą do burrito to rozgrzewająca propozycja na kolację lub obiad. Sprawdź i przekonaj się, jakie to danie jest pyszne. Za przepis dziękujemy Fotografkaa.

  • Ilość porcji: 2
  • Czas przygotowania 30 mi

Składniki:

Dodatki:

Przygotowanie:

  1. Dynię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki z gniazda nasiennego i pokrop dynię odrobiną oliwy oraz soli. Połóż dynię w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. Piecz dynię przez około 1 h do miękkości.
  2. W czasie pieczenia przygotuj chilli. Na 2 łyżkach oliwy krótko podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak warzywa się zeszklą, dodaj mieloną wołowinę i podsmażaj, aż mięso przestanie być surowe. Wtedy dodaj passatę pomidorową, czerwoną fasolę z puszki i przyprawę do burrito. Podgrzewaj jeszcze około 15-20 minut aż sos się zredukuje i chilli nabierze smaku.
  3. Po upieczeniu wyjmij dynie z piekarnika. Do dyni dodaj chilli con carne, zapewne zostanie ci jeszcze 1-2 porcje. Dodaj pomidorki przekrojone na pół, wszystko posyp tartym serem cheddar.
  4. Wstaw dynie ponownie do piekarnika i zapiekaj około 10-12 minut aż dynia będzie ciepła, a ser się stopi i zarumieni.
  5. Wyjmij dynie, posyp listkami świeżej kolendry, posiekaną czerwoną cebulą, awokado pokrojonym w kostkę i podawaj z ostrym sosem BBQ z papryki jalaeno.