Jeśli lubisz intensywne smaki i szybkie przepisy, ten krem z dyni z chrupiącymi nachosami jest dla Ciebie! Zupa dyniowa wzbogacona pastą z czosnku, imbiru i chili, kremowe mleczko kokosowe oraz chrupiące dodatki sprawiają, że to danie to prawdziwy hit na chłodne dni. Gotowy w zaledwie 15 minut!
- Czas przygotowania: 15 minut
- Poziom trudności: łatwy
- Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 400 ml Mleczka kokosowego 12 – 14% House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty curry czerwonej House of Asia
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,5 kg dyni hokkaido pokrojonej w grube plastry
- 1 batat pokrojony w grubą kostkę
- 2 marchewki pokrojone w grube plastry
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 łyżki oliwy
- Sól i pieprz czarny do smaku
Do podania:
- 1 łyżka Ostrego sosu z czerwonej papryczki Jalapeno Casa de Mexico
- garść ulubionych Nachosów Casa de Mexico
- 1 łyżka prażonych nasion słonecznika
- Kilka listków kolendry
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Pokrojone warzywa wyłóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą i piecz około 40 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie, zmiksuj je na gładką masę.
- Do garnka wlej bulion, dodaj zmiksowane warzywa i mleczko kokosowe. Dopraw pastą z czosnku, imbiru i chili, pastą curry, solą oraz pieprzem. Zagotuj.
- Gorący krem z dyni podawaj z chrupiącymi nachosami, słonecznikiem i kolendrą.