Upiorne tacosy z szarpaną wieprzowiną – Halloweenowa uczta od The.Foodini! W Halloween liczy się nie tylko dekoracja, ale też jedzenie, które wprowadzi dreszczyk emocji. Upiorne tacosy z szarpaną wieprzowiną to przepis, który zachwyci każdego. Idealnie przyprawione mięso, chrupiące taco shells i „straszne” oczy z mozzarelli – koniecznie spróbuj!
- Czas przygotowania: 40 min + 2,5 h czas duszenia
- Poziom trudności: łatwy
- Ilość porcji: 6- 20 (20 sztuk)
Składniki:
- 10 łyżek Sosu BBQ Jalapeno od Casa del Sur
- 3 łyżki Przyprawy do Taco od Casa del Sur
- 2.5 kg karkówki pociętej w grube kostki
- 4 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2L bulionu (wołowy lub drobiowy)
- 6 ząbków czosnku pokrojony w cienkie plasterki
- 6 liści laurowych
Do podania:
- 2 opakowania Taco Shells od Casa del Sur
- Sos Do Taco od Casa del Sur
- 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 pęczek kolendry posiekanej
- 300 g startego sera mimolette
Oczy:
- 20 kulek mozzarelli mini pokrojonych w plasterki
- 12 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
Sposób przygotowania:
- Karkówkę dopraw obficie solą z każdej strony.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej, odczekaj chwilę, aż się rozgrzeje i ułóż połowę mięsa. Smaż po 3 minuty z każdej strony, aż nabierze głębokiego, złotego koloru.
- Podsmażone mięso przełóż z patelni do dużego garnka, w którym będziesz je dusić i usmaż kolejną partię.
- Kiedy całe mięso jest już w garnku, na gorącą patelnię dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek, liście laurowe i 3 duże łyżki przyprawy do taco. Wymieszaj, smaż razem przez minutę i przełóż do garnka z mięsem.
- Całość zalej bulionem i dodaj 5 łyżek ostrego sosu BBQ. Doprowadź do wrzenia, na średnim ogniu, a następnie zmniejsz moc do minimum. Przykryj i duś pod przykryciem przez 2.5 godziny lub do momentu, aż mięso zacznie się rozpadać. W międzyczasie wymieszaj delikatnie 2-3 razy.
- Gotowe mięso przełóż do dużej miski i poszarp za pomocą 2 widelców. Dodaj więcej sosu BBQ, chochlę sosu z garnka i dokładnie wymieszaj. Z sosu wyłów liście laurowe, podkręć moc na średnią i zredukuj 15 minut, aż zacznie gęstnieć.
- Na dno taco shells wyłóż warstwę sera, następnie solidną porcję mięsa, posyp posiekaną czerwoną cebulą i świeżą kolendrą. Na górze ułóż po 2 plasterki mozzarelli oraz oliwki tak, żeby przypominały oczy. Krawędzie możesz polać sosem BBQ, ale do podania świetnie sprawdzi się również sos do taco.