Nachosy z pieca w meksykańskim stylu – z kremową pastą z fasoli, świeżym guacamole i pikantnymi jalapeno. Proste, szybkie i idealne do dzielenia.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Ostrość: 1
Składniki:
- 2 paczki nachos naturalnych Casa del Sur
- 1 puszka czarnej fasoli Casa del Sur
- ½ czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrego sosu jalapeno Casa del Sur
- 1 łyżka przyprawy taco mix Casa del Sur
- ½ szklanki wody
- 1 awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- ¼ czerwonej cebuli
- Limonka
- Świeża kolendra
- 150 g startego sera cheddar
- Sól, pieprz
- Kilka jalapeno Casa del Sur
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku, dodaj odsączoną fasolę, przyprawy i sos oraz wodę. Gotuj ok. 5 minut i zblenduj.
- Awokado rozdrobnij widelcem i wymieszaj ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, sokiem z ½ limonki, garścią posiekanej kolendry, dopraw dolą i pieprzem.
- Pomidorki i czerwoną cebulę pokrój drobno, wymieszaj z sokiem z ½ limonki, garścią posiekanej kolendry, dopraw solą i pieprzem.
- Wysyp nachosy na blachę, wyłóż na nie kilka kleksów z pasty fasolowej, posyp serem i piecz w 200 stopniach przez 5-7 minut. Na wierzch wyłóż guacamole, pomidorki (pico de gallo), dodaj papryczki jalapeno i kolendrę. Maczaj dodatkowo z pozostałej paście fasolowej.
