fbpx

Meksykańska sałatka z quinoa i kaktusem

1024 1024 Casa del Sur

Prosta, smaczna i pożywna – właśnie taka jest sałatka z quinoa! Dzięki dodatkowi grejpfruta, sałatka jest przyjemnie orzeźwiająca, dlatego będzie idealnym daniem na upalne dni. Smacznego!

  • 2-4 porcje
  • Czas przygotowania 30 min.
  • Poziom pikantności: 0
  • Poziom łatwości: 2

Składniki:

  • 6 łyżek kaktusa w zalewie
  • 200 g kaszy Quinoa ugotowanej na sypko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 grejpfrut obrany i pokrojony w cząstki bez skóry
  • 1 awokado obrane, pokrojone w kostkę
  • Sok z połowy limonki
  • Świeża kolendra drobno pokrojona
  • 1 małe opakowanie orzeszków nerkowca
  • 8 pomidorków cherry obranych ze skóry

Sposób przygotowania :

  1. W miskę wsyp ostudzoną kaszę, a następnie dopraw ją solą i pieprzem.
  2. Do kaszy dodaj kolendrę, pokrojone awokado, grejpfruta oraz pomidory. Całość wymieszaj.
  3. Na suchej, rozgrzanej patelni upraż orzechy nerkowca. Gdy ostygną dodaj je do sałatki.
  4. Całość skrop sokiem z limonki i oliwą z oliwek.