Dziecinnie łatwa w przygotowaniu, a do tego wyśmienicie smaczna przekąska w meksykańskim stylu świetnie sprawdzi się na długich, rozgadanych spotkaniach ze znajomymi. Ciągnący ser, aromatyczne dodatki i bogata w białko fasola to niezawodny przepis na udaną fiestę!
- 4 porcje
- Czas: 30 min
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 4 wrapy pszenne
- 5 łyżek czarnej fasoli
- 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeno drobno pokrojonych
- 150g sera cheddar tartego
- 100g szynki pokrojonej w paski
Do podania:
1 puszka salsy meksykańskiej czerwonej
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzej wrapy po 30 sekund z każdej strony.
- Połóż wrapa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóż na nim ser, szynkę, fasolę oraz jalapeno. Posyp całość warstwą sera i przykryj kolejnym wrapem. Delikatnie dociśnij całość. Powtórz czynność z pozostałymi wrapami.
- Rozgrzej piekarnik na 200°C. Przygotowane quesadillas zapiekaj przez 10 min. Po tym czasie wyjmij je z piekarnik, chwilę odczekaj i pokrój ostrym nożem na 8 trójkątów.
- Podawaj z meksykańską salsą.