Idealny na upalne dni, chłodnik w meksykańskim stylu sprawdzi się zarówno jako lunch lub kolacja. Dzięki dodatkowi marynowanych pikantnych papryczek chili całość nabiera wyjątkowego charakteru. Smacznego!
- 4 porcje
- Czas: 30 minut
- Poziom łatwości: 1
- Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 4 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka marynowanej papryczki chipotle
- 100 ml oliwa z oliwek
- 2 awokado hass wydrążone
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 500 ml bulionu drobiowego
- Sól, pieprz do smaku
Salsa:
- 3 łyżki marynowanej papryczki jalapeno posiekanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 rzodkiewek pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki nasion granatu
- 2 łyżki kolendry posiekanej
- Sól, pieprz do smaku
Do podania:
1 Op. tortilla chips
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej bulion, sok z limonki, oliwę z oliwek oraz jogurt. Dodaj papryczki chipotle, awokado oraz natkę z pietruszki, a następnie zmiksuj całość na gładką masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki salsy.
- Chłodnik podawaj z salsą warzywną oraz tortilla chips.